Social

Fără alcool în tarabele mobile de lângă școli și alte instituții, propune Guvernul

Pinterest LinkedIn Tumblr

Guvernul Republicii Moldova propune să fie interzisă comercializarea alcoolului și prin unitățile mobile din preajma școlilor și altor instituții publice sau private, iar în acest sens a elaborat un proiect de lege cu privire la modificarea legislației în domeniu, transmite în premieră Telegraph.md

Potrivit inițiativei legislative, se propune interzicerea comercializării cu amănuntul a producției alcoolice și prin unități mobile, amplasate în raza de 200 metri de la instituții de învăţământ, medicale, preşcolare şi în alte instituţii de educaţie, în cămine pentru elevi şi studenţi, la întreprinderi şi la şantierele de construcţii şi reparaţii.

Potrivit legislației în vigoare, în prezent se interzice comercializarea alcoolului în preajma instituțiilor menționate, însă în raza stabilită de autoritățile administrației publice locale, și doar în unitățile comerciale permanente.

Suplimentar, Guvernul introduce și noi cerințe privind etichetarea producției alcoolice. Astfel, pe lângă mesajele-pictogramele ”Alcoolul poate dăuna copilului nenăscut” și ”Nu oferiți alcool minorilor”, se mai introduc și mesajele-pictogramele ”Alcoolul încetinește viteza de reacție – nu consuma alcool dacă conduci vehicul” și ”Alcoolul poate caza dependență”.

Totodată, Legea Nr. 1100 din 30.06.2000 cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice nu va mai avea rolul să ridice cultura consumului producţiei alcoolice, dar va preveni consumul dăunător și/sau abuziv de alcool.

Proiectul de lege va fi examinat în cadrul ședinței de mâine a Guvernului Chicu, iar modificările vor intra în vigoare după 12 luni de la publicarea în Monitorul Oficial, dar nu înainte să fie votate de Legislativ și promulgate de către președintele Igor Dodon.

loading...

Comments are closed.