”Fără fermieri – fără mâncare” Agricultorii britanici protestează împotriva taxei pe moștenire pentru terenurile agricole

”Fără fermieri – fără mâncare”, ”A muri e prea scump”. Sub aceste lozinci a avut loc un protest al fermierilor în Londra. Demonstrațiile au fost organizate împotriva taxei pe moștenire pentru terenurile agricole, informează telegraph.md, cu referire la Euronews.

Mii de fermieri britanici s-au adunat în fața clădirii parlamentului din Londra pentru a-și exprima nemulțumirea față de decizia guvernului laburist de a modifica taxa pe moștenire.

În anii ’90, fermierilor li s-au acordat scutiri de taxe pentru proprietățile agricole.

Însă, începând din aprilie 2026, fermele cu o valoare mai mare de 1 milion de lire sterline vor fi supuse unui impozit pe moștenire de 20% după moartea proprietarului.

Participanții la protest susțin că această măsură va dăuna grav afacerilor familiale, care deja se confruntă cu efectele schimbărilor climatice, instabilitatea globală și tulburările cauzate de ”Brexit”.

”Toată lumea a înnebunit”, a spus Ollie Harrison, unul dintre organizatorii protestului de la biroul prim-ministrului Keir Starmer de pe Downing Street. Potrivit lui, mulți dintre fermieri vor să iasă în stradă și să blocheze drumurile, așa cum s-a întâmplat în Franța.

”Consecințele umane ale acestei politici sunt pur și simplu inacceptabile, este greșit”, a declarat Tom Bradshaw, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor.

”Această politică pune în pericol securitatea alimentară a Marii Britanii”.

”Patru din ultimii cinci ani am pierdut bani”, spune Harrison, fermier din a cincea generație, care cultivă cereale lângă Liverpool, în nord-vestul Angliei. „Singurul lucru care m-a ținut în acest business a fost că o făceam pentru copiii mei. Și, poate, o mică recompensă pentru pământ… dar acum totul a dispărut într-o clipă”.

Potrivit manifestanților, dacă legea va intra în vigoare, producția de alimente din Marea Britanie va fi pusă în pericol.

Jeremy Clarkson, prezentator TV: ”Aici se produce mâncarea voastră. Dacă guvernul distruge agricultura, ceea ce, se pare, vrea să facă, de unde vom lua mâncare?”

Guvernul Regatului Unit susține că nu mai mult de 500 de ferme vor fi obligate să plătească taxa anual, iar fermele mici de familie nu vor fi afectate. Sindicatele nu sunt de acord cu aceste cifre și consideră că taxa va afecta cel puțin două treimi din fermele din Anglia și Țara Galilor.

Purtătoarea de cuvânt a lui Starmer, Camilla Marshall, a declarat că decizia privind taxa a fost una dificilă, dar nu va fi revizuită.

Susținătorii taxei susțin că aceasta va permite obținerea de fonduri de la persoanele bogate care cumpără terenuri agricole.

Total
0
Shares
Total
0
Share