Curtea Constituțională a declarat neconstituțională interdicția de a candida la alegeri pentru persoanele asociate partidelor politice declarate neconstituționale

Marți, 26 martie 2024, Curtea Constituțională a pronunțat Hotărârea nr. 9 privind controlul constituționalității Legii nr. 280 din 4 octombrie 2023 (sesizarea nr. 226a/2023). Judecătorul Liuba Șova a avut o opinie separată.

Sesizarea a fost depusă la Curtea Constituțională pe 16 octombrie 2023 de către deputații Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu și Petru Jardan. Aceștia au contestat dispozițiile legii care le interzic să candideze la alegeri din cauza asocierii lor cu Partidul Politic „Șor”, declarat neconstituțional prin Hotărârea Curții Constituționale nr. 10 din 19 iulie 2023.

Curtea a constatat că procedura de adoptare a legii a fost viciată, deoarece Parlamentul nu a oferit deputaților suficient timp pentru a formula propuneri și amendamente la proiectul de lege.

Potrivit hotărârii CC, interdicția de a candida este disproporționată în raport cu scopul legitim urmărit, deoarece: nu ține cont de gradul de contribuție al fiecărei persoane la faptele pentru care partidul a fost declarat neconstituțional; se bazează pe criterii formulate în mod vag și discriminatoriu; nu oferă suficiente garanții de apărare împotriva arbitrariului.

Curtea a decis declararea neconstituțională a dispozițiilor contestate din Codul electoral: articolul 16 alineatele (2) lit. f), (21), (22), (23) și (24).

Hotărârea Curții Constituționale este definitivă și general obligatorie.

Total
0
Shares
Total
0
Share