Federația Rusă a depus prima sa plângere interstatală din istorie la CEDO

Federația Rusă anunță despre prima sa plângere interstatală din istorie la CEDO prin care acuză Ucraina de încălcarea articolului 33 din Convenția Europeană. Anunțul a fost făcut public de către Procuratura Generală din Rusia, informează Realitatea.md

Agenția de presă TASS scrie că Procuratura Generală a luat act de 10 revendicări ale autorităților ruse împotriva Ucrainei. Ar fi vorba despre responsabilitatea pentru moartea civililor, închisoarea și maltratarea persoanelor în Piața Independenței din Kiev și în Casa Sindicatelor din Odessa în 2014, precum și în Donbass .

Lista revendicărilor include, de asemenea, „suprimarea libertății de exprimare și persecuția disidenților prin interzicerea activității mass-media”, discriminarea împotriva vorbitorilor de limbă rusă și a companiilor rusești, decesele după ce trupele ucrainene au ajuns pe teritoriile adiacente Rusiei, blocarea Canalul Crimeii de Nord, prăbușirea unui avion al companiei Malaysian Airlines peste Donbass și altele.

Aceasta este prima plângere interstatală din istoria Rusiei, care a fost înaintată de către autoritățile ruse la Curtea Europeană, a notat Procuratura Generală. În plângerea depusă de CEDO, Rusia se referă la practica altor cazuri.

„Curtea Europeană de Justiție a recunoscut anterior rolul statelor părți la Convenție în evidențierea și aplicarea încălcărilor Convenției de către alții, în special în contextul încălcărilor comise în detrimentul anumitor grupuri ale populației, de exemplu, cazuri „Austria împotriva Italiei”, „Irlanda împotriva Regatului Unit”, „Cipru împotriva Turciei (al treilea caz)”, „Franța, Norvegia, Danemarca, Suedia și Țările de Jos v. Turcia, a declarat Procuratura Generală.

Instituția a menționat că „plângerea Federației Ruse conține o descriere detaliată a procesului de schimbare neconstituțională a guvernului în Ucraina și promovarea forțelor naționaliste în organele de stat ucrainene, care a fost principalul motiv pentru încălcările masive.

După cum a raportat Procuratura Generală a Federației Ruse, „documentul conține o petiție pentru CEDO prin care cere să aplice măsuri provizorii în conformitate art. 39 din regulament, obligând Ucraina să oprească imediat astfel de încălcări grave, precum blocarea fluxului de apă în Crimeea, restricționarea drepturilor minorităților naționale și lingvistice, inclusiv accesul gratuit la învățământul general și superior în limba lor maternă, interzicerea difuzării canalelor de televiziune și radio în limba rusă, restricționarea accesului la platformele de internet și a publicațiilor tipărite în limba rusă”.

Citește și: VIDEO // Sute de protestatari care se opun vaccinării au pătruns în sediul unei primării din Franța și au cerut demisia lui Macron

Total
0
Shares
Total
0
Share