Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Rusia pentru ”un efort coordonat de a suprima disidența” în țară în legătură cu invazia sa pe scară largă în Ucraina, lansată în februarie 2022, informează telegraph.md, cu referire la France24.
Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu sediul la Strasbourg, a hotărât că Rusia a impus un ”tipar sistemic și răspândit de restricții de raportare” în legătură cu războiul, în urma unor cazuri aduse de mass-media independente rusești, cum ar fi ziarul Novaya Gazeta și canalul TV Dozhd, precum și de solicitanți individuali.
Cazurile au vizat legislația introdusă în Rusia după invazie, care făcea din infracțiune discreditarea armatei sau răspândirea așa-numitelor „știri false” despre acțiunile sale.
Atât Novaya Gazeta, cât și Dozhd TV au fost închise din cauza reportajelor lor despre război și a sfidării noii legislații implementate sub conducerea președintelui Vladimir Putin.
CEDO a hotărât că a existat o încălcare a articolului din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, pe care curtea o pune în aplicare, care se referă la libertatea de exprimare.
Restricțiile au arătat „un efort coordonat de a suprima disidența, mai degrabă decât de a contracara orice amenințare la adresa securității naționale”, a spus aceasta.
”Curțile naționale au criminalizat orice raportare sau declarații care contraziceau narativul oficial, care descria invazia Ucrainei ca o ‘operațiune militară specială’”, a mai spus curtea, făcând referire la faptul că în Rusia este ilegal să descrii conflictul ca un război.
”Nu s-au făcut niciun fel de eforturi pentru a echilibra interesele în joc, în special pentru a lua în considerare un subiect de importanță crucială pentru public, și anume un conflict armat major și acuzațiile de crime de război”, se arată în hotărârea instanței.
CEDO, parte a organismului de drepturi al Consiliului Europei, este responsabilă cu implementarea convenției europene a drepturilor omului în cele 46 de țări semnatare.
În urma invaziei Rusiei în Ucraina din februarie 2022, Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei și a părăsit convenția în septembrie același an.
Cu toate acestea, curtea europeană este în continuare competentă să judece cazurile împotriva Rusiei care au fost aduse înainte de această dată.