Alte știri

Federația Rusă marchează astăzi Ziua Națională!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Rusia serbează Ziua Naţională pe 12 iunie. Pe 12 iunie 1990 fiind adoptată Declaraţia privind Suveranitatea Rusiei.

În anul 1994, primul preşedinte al Rusiei, Boris Elţin, prin Decretul său, a conferit importanţa de stat zilei de 12 iunie – Ziua adoptării Declaraţiei privind suveranitatea de Stat a Rusiei.

Documentul ca atare fusese semnat cu patru ani mai înainte, la primul Congres al deputaţilor poporului din R.S.F.S.R, în condiţiile în care fostele republici ale Uniunii Sovietice îşi declarau rând pe rând suveranitatea. De altfel, la 12 iunie, pe lângă suveranitate, Rusia şi-a ales şi primul Preşedinte.

Această sărbătoare a primit denumirea oficială de Ziua Rusiei în 2002 şi de atunci ea este marcată în întreaga ţară. În ceea ce priveşte Declaraţia privind Suveranitatea Rusiei, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, sublinia că, “odată cu acest document a început numărătoarea noii noastre istorii. A istoriei statului democratic, bazat pe libertăţile cetăţeneşti şi pe supremaţia legii”. 

Rusia este o țară care se întinde pe un teritoriu vast în Europa și Asia. Cu o suprafață de 17.101.081 km², Rusia este cea mai întinsă țară din lume, aproape de două ori mai mare decât teritoriul celei de-a doua țări ca întindere, Canada. Cu toate acestea, Rusia este doar a opta țară din punct de vedere al numărului de locuitori, având o populație de 146,8 milioane de locuitori.

Cea mai mare parte a teritoriului, populației și producției industriale ale Uniunii Sovietice, una dintre cele două superputeri ale lumii, a rămas în Rusia. După prăbușirea URSS, rolul Rusiei pe scena lumii a fost diminuat mult în comparație cu cel al URSS. Pe 27 decembrie 1991, Federația Rusă a preluat locul oficial deținut de Uniunea Sovietică în Consiliul de Securitate al ONU. Rusia este de asemenea membru al CSI, Uniunii Rusia-Belarus, OSCE, NACC.

Exportă produse ale industriei constructoare de mașini (tractoare, automobile, avioane, mașini-unelte, aparataj electrotehnic și electronic), combustibili, metale feroase și neferoase, produse chimice, materiale de construcție, lemn și materiale din lemn, hârtie ș.a. Importă echipamente și utilaje industriale, textile, produse agricole și mărfuri de larg consum.

În 2018, produsul intern brut al Rusiei constituie 4,152 trilioane de dolari SUA, ocupând la acest capitol al șaselea loc în lume,  iar pe cap de locuitor – 28 957 de dolari SUA.

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Federaţia Rusă au fost stabilite la 6 aprilie 1992.

Datele Biroului Național de Statistică arată că, în ianuarie-aprilie 2018, R. Moldova a exportat în Rusia mărfuri în valoare de 74 milioane de dolari și a importat din acest stat produse de peste 240 milioane de dolari.

loading...

Comments are closed.