Economic

Fermieri din nordul țării, la limita puterilor. S-au înglodat în datorii, sperând să-și salveze afacerea

Pinterest LinkedIn Tumblr

Investesc bani grei pentru a prepara produse de calitate, dar se ciocnesc de birocrație și scumpiri în lanț. Familia Țurcanu din satul Pelinia, raionul Drochia, spune că le este tot mai dificil să reziste pe piață. Fermierii se tem că munca lor de-o viață s-ar putea transforma în nimic din cauza crizei energetice, economice, dar și a pandemiei de COVID-19, informează Nordnews.md

Acum trei ani, familia Țurcanu a deschis o fermă de producere a cașcavalurilor bio. Toți banii pe care i-au câștigat în Germania au fost investiți acasă.

,Practic, toți banii pe care i-a făcut soțul meu timp de 17 ani, plus feciorul ultimii ani. Noi toți banii i-am investit aici, până la fiecare bănuț și cum am decis să rămânem aici, acasă, am început să luăm credite pentru utilaje. Suntem într-o situație foarte grea acum. Energia se scumpește de la data de 1 aprilie. De la 1 aprilie o să vedem ce o să fie și cu energia, că la noi, toate utilajele sunt pe lumină”, a spus Aliona Țurcanu, antreprenoare

Oamenii spun că s-au înglodat în credite, crezând că lucrurile vor evolua altfel.

,,Noi la moment ne zbatem ca peștele pe uscat. La moment doar investim, nu avem venituri. Noi avem credite foarte mari, pentru că am avut nevoie de utilaje pe care trebuia să le procurăm, același tractor pe care trebuie să îl procurăm pentru a ara pământul. Noi avem credite foarte mari, adică pentru noi, creditele sunt foarte mari”, a mai adăugat Aliona Țurcanu, antreprenoare

Dezamăgirea a crescut cu timpul, mai ales când au realizat că produsele lor nu sunt apreciate de consumatorii din nordul țării.

,,La Chișinău suntem acceptați și așteptați bine. De două ori pe lună. Sâmbăta și duminica, adică 4 zile pe lună. Am apelat-o pe Diana Crudu. Nu o cunoșteam personal. Ea a reacționat din start. Ne-a invitat la târgurile care erau deja, poate de un an, poate mai devreme. Ne-a inclus în iarmaroacele de la Chișinău, și a început să ne promoveze”, a mai spus femeia.

Pentru a-și întreține afacerea, lunar, antreprenorii cheltuiesc 100.000 mii de lei. Ei spun că niciodată nu au primit nici cel mai mic ajutor din partea autorităților locale sau centrale. Iar acum, din cauza scumpirilor la carburanți și energia electrică, și produsele lor au crescut în preț.

,,Dacă un kg de cașcaval Olania care era la noi costa 190 de lei, acum el costă 200 de lei, fiindcă s-a ridicat costul la motorină cu care mergem la Chișinău, plus energia, lucrul”, a mărturisit Aliona Țurcanu, antreprenoare

Fabrica pregătește spre comercializare mai mult decât opt tipuri de cașcaval din lapte de vaci, telemea și brânză de oi, unele din ele, fiind maturate de peste 2 ani. În curând, producătorii își vor deschide un magazin în speranța de a-și păstra afacerea.

,,Să deschidem un magazin la Bălți. Noi vedem în asta o șansă să ieșim din greutate în care suntem, ca noi să ne vindem produsul nostru, fiindcă produsul din lapte, dacă este natural, el are și preț, vrem noi sau nu vrem. Dacă îl mai dai la un magazin, ei mai pun și procentele lor, care sunt destul de mari”, ne-a povestit Aliona Țurcanu, antreprenoare

,,De luna viitoare, tot cașcavalul de aici va ajunge pe rafturile unui magazin din Bălți. Clienții vor putea cumpăra cașcavaluri timp de trei, patru, și chiar șase luni cu diverse umpluturi, dar și pe gustul fiecăruia”, a spus Nicoleta Pînzaru, reporter Nord News

Amintim că, la începutul acestei luni, produsele lactate s-au scumpit din nou. Cel mai mult s-a scumpit untul, de la 130 de lei la 160 de lei pentru un kilogram. Litrul de lapte care se vindea cu 7 lei şi 80 de bani, acum e 8 lei şi 35 de bani. Pentru un kg de brânză care costa 51 de lei, acum trebuie să scoatem din buzunar 66 de lei.

loading...

Comments are closed.