Fermierii anunță că vor relua luni protestul, dacă întrevederea cu autoritățile nu le va aduce rezultate

Organizatorul protestului, asociația Forța fermierilor menționează că la 28 noiembrie la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a fost discutat Regulamentul instituirii Comisiei privind constatarea incapacității de plată a fermierilor. Documentul reflectă problemele agricultorilor afectați de secetă și de prăbușirea prețurilor la cereale. Atunci ministrul Vladimir Bolea a declarat că la etapa finală, cadrul de acțiuni menit să amelioreze situația va fi supus votului Comisiei pentru Situații Excepționale.

“La 30 noiembrie ministrul a anunțat că așa zisul moratoriu solicitat de fermieri nu poate fi instituit. Așa arată minciuna ministrului agriculturii. Din păcate, nu este prima și , mă tem, că nu e ultima. Căteva zile reprezentanții fermierilor onest și sincer au muncit împreună (așa am crezut noi) asupra mecanismului moratoriului, așa cum a propus domnul ministru, pentru salvarea micilor agricultori de faliment. La solicitarea dlui Bolea practic de la zero am pregatit proiectul Dispoziției CSE. Adică prin deciziile CSE pot fi cumpărate în secret, fără proceduri obligatorii, cantități impunătoare de gaze. CSE poate în 15 minute să interzică exportul grăului și porumbului, aducând marele prejudiciul producătorilor agricoli. CSE poate să decidă să fie transferați din bugetul de stat 1,4 mld lei către Gazprom. Însă, pentru salvarea agricultorilor și satelor Comisia nu are suficiente atribuții”, se spune în comunicatul emis de asociația Forța fermierilor.

Totodată, ei anunță că dacă nu vor avea o intalnire cu conducerea Republicii Moldova, luni, agricultorii vor ieși iar la protest.

Total
0
Shares
Total
0
Share