Fermierii anunță un nou protest cu tehnica agricolă în capitală

Reprezentanții asociației „Forța fermierilor” din mai multe localități au pornit cu tehnica agricolă la un nou protest în capitală, scrie Jurnal.md

„Acum producătorii agricoli sunt nevoiți să aleagă între faliment în scurt timp și protest în capitală. Asociația Forța Fermierilor anunță că azi dimineață agricultorii din raioanele Fălești, Cahul, Cantemir,Leova, Hâncești, Ialoveni, Căușeni, Ștefan Vodă, Ungheni, Strășeni, Criuleni,Anenii Noi, Orhei, Telenești și Rezina se pornesc cu tehnica agricolă înspre capitală. După amiază tractoarele trebuie să ajungă în patru locuri autorizateîn preajmă mun. Chișinău lăngă Gara de Sud, Aeroport, Centru Meteor și în comuna Stăuceni. În același timp, alți fermieri vor ieși orientativ la orele 11.00 cu unități agricole la marginea mai multor trasee naționale”, se arată într-un comunicat al asociației.

Forța fermierilor mai anunță că poliția urmează să asigure în cadrul protestelor ordinea publică și accesul tehnicii agricole în centrul capitalei.

Revendicările anunțate de Forța Fermierilor sunt următoarele:

1. Alocarea nu mai târziu de 1 august 2023 a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoarea de cel puțin 3000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă (grău, orz, rapiță ect);

2. Restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grăului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina, în condițiile în care Comisia Europeană va prelungi această restricție pentru țările din Europa de Est după 5 iunie;

3. Obligarea Portului Giurgiulești în perioada 1 iulie-31 decembrie 2023 să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească;

4. Achitarea pănă la 1 iulie 2023 a tuturor datoriilor la subvențiile pentru anul 2022;

5. Modificarea (cu intrare în vigoare pănă la 10 iunie 2023) legii cu privire la Programul de rambursare a TVA, astfel încât să fie prelungit acest program pănă la finele anului și extins numărul de beneficiarii și sumele achitate.

Președintele Maia Sandu a declarat anterior că, deși înțelege că fermierii se confruntă cu anumite probleme, Republica Moldova nu poate suspenda importurile de cereale din Ucraina, din moment ce această țară „ne apără efectiv de pericolul rusesc”, autoritățile din RM trebuie să îi ajute în această situație dificilă cu ce pot.

La rândul său premierul Dorin Recean a menționat că, pentru a sprijini agricultorii afectați de criza economică regională, Guvernul a alocat suplimentar peste 533 de milioane de lei, dintre care 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul Mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane de lei vor fi repartizate pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți.

De asemenea, șeful Executivului a menționat că, recent, Guvernul a majorat cu 75 de unități numărul angajaților Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), astfel încât să fie create toate premisele necesare pentru accelerarea procesării cererilor de debursare a subvențiilor. Potrivit prognozelor, până la 1 august curent, Guvernul va reuși să proceseze și să inițieze procesul de distribuire a 900 de milioane de lei în cadrul programelor de sprijin prin intermediul AIPA.

Total
0
Shares
Total
0
Share