Fermierii continuă protestul: Posibil vor bloca mai multe drumuri naționale

Fermierii vor continua să protesteze și în data de 8 iunie. Anunțul a fost făcut de asociația „Forța Fermierilor”, care a precizat „este posibil” că vor fi blocate vămile Leușeni și Sculeni, precum și drumurile naționale Hâncești – Leova, Orhei-Rezina și Bălți – Chișinău, scrie Newsmaker.md

Mai mult, în cazul în care revendicările acestora nu vor fi auzite de guvern, agricultorii vor continua protestul luni, de data aceasta – în capitală.

Potrivit asociației „Forța Fermierilor”, la protestul din 7 iunie au participat peste 550 unități de tehnică agricolă și peste o mie de fermieri și angajați din sectorul agrar aproape din toate raioanele țării.

Agricultorii au blocat mai multe trasee naționale, cum ar fi Căușeni – Ștefan Vodă, Chișinău – Leușeni, Leova – Cantemir, Edineț-Bălți și Cahul- Cantemir.

„Vă informăm că mîine, 8 iunie, protestul nostru va continua parțial în teritoriu. Este posibil că vor fi blocate vămile Leușeni și Sculeni, drumurile naționale Hâncești – Leova, Orhei-Rezina și Bălți – Chișinău. Totodată o parte din fermierii protestatari se vor retrage pentru finalizarea lucrărilor agricole de erbicidare. Dacă acțiunile de azi și mâine nu vor avea efect în privința îndeplinirii revendicărilor noastre, atunci luni, la prima oră mai mulți fermieri se pornesc cu tehnica agricolă, camioanele și alt transport la capitala. Vom lupta pănă la realizarea cerințelor noastre, întrucât alternativa este insolvența agricultorilor mici și mijlocii și catastrofa satelor noastre”, se arată în declarația asociației.

Ce vor fermierii?

„Forța Fermierilor” îi cere Guvernului de la Chișinău să-și asume public mai multe angajamente față de fermieri, printre care:

  • alocarea, nu mai târziu de 1 august 2023, a compensațiilor costurilor de producere fermierilor mici și mijlocii în valoare de cel puțin 3 000 lei per hectar la culturile agricole de primă grupă;
  • restricționarea temporară prin decizia CSE a importului grâului, porumbului, rapiței și floarei soarelui în Republica Moldova din Ucraina;
  • obligarea Portului Giurgiulești, în perioada 1 iulie – 31 decembrie 2023, să exporte doar producția agricolă de origine moldovenească sau achitarea, până la 1 iulie 2023, a tuturor datoriilor la subvențiilor pentru anul 2022.

Reprezentanții Asociației Forța Fermierilor s-au întâlnit, pe 6 iunie, la Guvern, cu prim-ministrul Dorin Recean. La discuții a participat și vicepremierul, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea. Fermierii s-au arătat, însă, nemulțumiți de discuție, în ciuda promisiunilor Executivului, dar și a ajutorului oferit de Guvern în această perioadă. Executivul a chemat agricultorii la masa de discuție și a dat asigurări – problemele din sistem vor fi rezolvate gradual.

Total
0
Shares
Total
0
Share