Alte știri

Fermierii din Moldova au început lucrările agricole de primăvară

Pinterest LinkedIn Tumblr

E primăvară, natura renaşte şi e freamăt pe ogoarele Republicii Moldova. Tehnica agricolă a fost pusă la punct încă de astă iarna, iar acum fermierii au pornit pe câmp cu chef de muncă. Lucrările agricole sunt în toi în zona de nord a țării, unde s-au fertilizat culturile de toamnă, iar acum a început campania de semănat, scrie TVR Moldova. 

Vasile Sochircă are grijă de o mie de hectare de teren agricol în localitatea Dubna, raionul Soroca. În acest an, şi-a propus să cultive floarea soarelui, porumb şi soia. „Avem deja 150 de ha semănate din 300 planificate. Undeva este un risc, solul nu are temperatură care cere agronomia, dar nici întârzierile nu sunt bune. Nu avem umiditate, iar vântul şi soarele o absorb şi riscul va fi mai mare”, a spus Vasile Sochirca.
„Verificăm că sămânţa să cadă în ud. Că de nu avem ploaie, recoltă nu avem. Timpul e cald, e bine. Principalul să plouă la vreme”, a menţionat Vitalie Ouş.
Mecanizatorii muncesc de la răsărit la apus pentru a reuşi semănatul în perioada optimă. „Semănam 10-15 ha pentru o unitate de tractor pe zi. Dacă vremea e bună, semănam şi mai mult”, a afirmat Vitalie Paladenco.
 
În raionul Soroca sunt aproximativ 40 de mii de hectare destinate culturilor de primăvară.
loading...

Comments are closed.