Fermierii se vor întâlni astăzi cu premierul Dorin Recean, însă anunță că oricum sunt gata de proteste

În ajun de protestele anunțate, membrii Asociației ”Forța Fermierilor” se întâlnesc astăzi cu premierul Dorin Recean pentru a discuta despre cerințele evocate anterior. Chiar și așa, agricultorii susțin că sunt gata ca de mâine să iasă la manifestații non-stop în aproape toate raioanele țării și chiar să se deplaseze cu tehnica agricolă spre Chișinău, scrie Voceabasarabiei.md

Fermierii sunt nemulțumiți că reprezentanții executivului i-au abordat abia pe ultima sută de metri.

”Cu o zi înainte protestului, prim-ministrul a invitat reprezentanții Asociației ”Forța Fermierilor” la discuții. Organizația noastră este pregătită pentru 7 iunie să înceapă proteste non-stop aproape în toate raioane, cu deplasarea posibilă ulterioară a tehnicii agricole în capitala. Revendicările sunt aceleași, înaintate în cadrul ședinței Consiliului din 17 mai. Întâlnirea de mâine, din păcate, este prima reacția Guvernului la revolta agricultorilor”, se arată în mesajul fermierilor.

Amintim, printr-o înștiințare transmisă Primăriei Capitalei la sfârșitul lunii mai, agricultorii anunțau că în perioada 7-30 iunie vor organiza proteste non-stop în Piața Marii Adunări Naționale, inclusiv cu tehnica agricolă.

Printre cerințele transmise Guvernului încă acum trei săptămâni se numără interzicerea importului de cereale din Ucraina și obligarea Portului Giurgiulești ca din 1 iulie și până pe 31 decembrie să accepte doar exporturile producției agricole din Moldova. Asociația mai insistă ca până în 1 august să fie achitate compensațiile pentru costurile de producere de cel puțin 3000 de lei la hectar pentru grâu, orz și rapiță, iar până pe 1 iulie să fie plătite datoriile pentru subvențiile din 2022. De asemenea, să fie prelungit programul de rambursare a TVA, cu extinderea listei de beneficiari, până la sfârșitul acestui an.

Amintim că la ultimele întâlniri ale fermierilor cu premierul Dorin Recen și cu ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, autoritățile au declarat că nu vor suspenda importurile de cereale din Ucraina, dar vor monitoriza, la fiecare două zile, volumul de produse ce intră pe teritoriul țării noastre, așa încât să poată interveni și să nu fie afectați și mai mult întreprinderile locale. Bolea a precizat la Vocea Basarabiei că această decizie a fost susținută de marile asociații din țară, singura care s-a opus fiind ”Forța Fermierilor”.

Total
0
Shares
Total
0
Share