Filmul “Colectiv”, de Alexander Nanau, desemnat cel mai bun documentar la Festivalul de la Zurich

filmul colectiv

Lungmetrajul “Colectiv”, de Alexander Nanau, a primit premiul Ochiul de Aur pentru cel mai bun documentar la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului de Film de la Zurich, Elveţia, ce a avut loc în perioada 26 septembrie – 6 octombrie, potrivit site-ului oficial al evenimentului, transmite hotnews.ro.

La gala care a avut loc sâmbătă seară, premiul Ochiul de Aur pentru cel mai bun film din competiţia internaţională i-a revenit producţiei “Sound of Metal”, de Darius Marder. Premiul Ochiul de Aur pentru cel mai bun film din secţiunea dedicată Elveţiei, Germaniei şi Austriei a fost acordat producţiei “System Crasher”, de Nora Fingscheidt, scrie Mediafax.

Filmul regizorului de origine română premiat cu Emmy Alexander Nanau, “Colectiv”, o producţie România-Luxemburg, a avut premiera la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Veneţia, unde a rulat în afara competiţiei. După proiecția de la Veneția, Italia, “Colectiv” a avut premiera la Toronto, în Canada, unul dintre cele mai importante evenimente de gen din America de Nord, desfășurat la începutul lunii septembrie.

Documentarul “Colectiv” prezintă evenimentele care au urmat incendiului din clubul bucureştean în care au murit 64 de persoane, în 2015. “Colectiv” este un documentar observațional care spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv. Filmul urmărește cu egal interes autorități și jurnaliști, într-o interacțiune permanentă de căutare și expunere a adevărului. Este un film despre sistem versus oameni, despre adevăr versus manipulare, despre interes personal versus interes public, despre curaj și responsabilitate individuale.

“Pentru că mi-am trăit viața între culturi și țări, nu am avut niciodată sentimentul că aparțin undeva. În noiembrie 2015, emoția a mii de oameni care strigau într-un glas «Colectiv», m-a făcut să vreau să înțeleg cum sunt construiți cei care se dedică dezvoltării comunității în care trăiesc. Am descoperit jurnaliști, whistleblowers, activiști care prin acțiunile lor au contribuit la demontarea unor minciuni dureroase pentru societate. La polul opus, am găsit oameni și sisteme care calcă în picioare demnitatea și viața însăși a celorlalți, din poziții de putere politică sau financiară, mințind și manipulând, pervertind adevărul și legea”, declară Alexander Nanau, regizorul documentarului.

Filmul îi are ca protagoniști pe Narcis Hogea, tatăl lui Alex Hogea, una dintre victimele care și-au pierdut viața în urma incendiului, Cătălin Tolontan, Mirela Neag și Răzvan Luțac, echipa de jurnaliști de investigație de la Gazeta Sporturilor, Camelia Roiu, medic la Spitalul Clinic de Urgență Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri din Capitală, Mariana Oprea (Tedy), unul dintre supraviețuitorii incendiului, și Vlad Voiculescu, fost ministru al Sănătății. Efortul de producție a fost unul amplu, constând în 14 luni de filmare și 18 luni de montaj, implicând peste 60 de oameni din echipa extinsă, din cinci țări și nouă naționalități.

Documentarul “Colectiv” este produs de Alexander Nanau Production, în coproducție cu Samsa Film Luxembourg și HBO Europe, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Luxemburg Film Fund și Sundance Documentary Fund, cu participarea RTS Elveția, YES Docu și MDR Germania.

Filmul va fi disponibil pe HBO GO și la HBO și va fi distribuit în luna noiembrie în cinematografele din țară prin Alexander Nanau Production în parteneriat cu Voodoo Films.

Alexander Nanau, regizor și producător germano-român, a studiat regia la renumita Academie Germană de Film și Televiziune din Berlin (DFFB) și este deținătorul a două burse la Institutul Sundance, respectiv Academia de Artă (Akademie der Künste) din Berlin. În 2007 a înființat în România casa de producție Alexander Nanau Production. Filmul său documentar “Lumea văzută de Ion B.” a câștigat, în 2010, trofeul Emmy Internaţional la categoria “Arts Programming”, iar “Toto și surorile lui” a fost nominalizat la premiile Academiei de Film Europene din 2015. Nanau a fost director de imagine pentru documentarul francez-german “Nothingwood”, filmat în Afganistan, care a avut premiera la Cannes în 2017, în selecția Quinzaine des Réalisateurs.

Total
0
Shares
Total
0
Share