„Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță un nou program de suport, elaborat cu ajutorul partenerilor de dezvoltare, pentru pensionari. 31000 de pensionari vor primi o plată unică în valoare de 2300 de lei”, se arată în comunicatul oficial al guvernanților, fără a se specifica în mod clar denumirea „partenerilor de dezvoltare”.
„Guvernul a mai implementat un program similar în anul 2023, prin care 56 000 de pensionari au beneficiat de o plată unică de 3000 de lei. Asigurarea unui trai decent pentru pensionari este o prioritate a acestui Guvern”, se precizează în același comunicat.
Cu toate acestea, ieri s-a aflat că banii provin din Fondul ONU pentru combaterea foametei, nu din resursele Guvernului de la Chișinău. Astfel, prin demersul secretarului de stat Vasile Cușca, semnat pe 11 octombrie 2024, la ora 17:07 și 33 se secunde, cei responsabili de repartizarea ajutoarelor sociale au fost informați că proiectul este finanțat de Programul Alimentar Mondial (PAM) al ONU. 500 de beneficiari vor fi vizitați sau telefonați pentru a fi întrebați despre condițiile de trai și dacă au primit ajutorul de la ONU. Participanții la acest sondaj vor fi selectați de PAM, iar responsabilii locali trebuie să furnizeze datele de contact ale persoanelor vizate.
Programul Alimentar Mondial este o agenție specializată a ONU, cu sediul la Roma, fiind cea mai mare organizație umanitară care acordă ajutoare alimentare la nivel internațional. În 2020, PAM a primit Premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale în combaterea foametei și pentru contribuția sa la menținerea păcii în regiunile afectate de conflicte.
Datele Biroului Național de Statistică indică o creștere alarmantă a sărăciei în Republica Moldova pe durata mandatului Maiei Sandu și al guvernării PAS. Dacă în 2020, nivelul de sărăcie absolută era de 26,08%, în 2023 acesta a ajuns la 31,6%. Creșterea semnificativă arată că politicile sociale ale Guvernului PAS/Maiei Sandu nu au reușit să diminueze vulnerabilitatea celor mai defavorizate categorii sociale, inclusiv pensionarii. Creșterea costurilor vieții, inflația ridicată și lipsa de acces la resursele necesare unui trai decent au agravat situația multor cetățeni.
Faptul că în două rânduri – în 2023 și 2024 – Republica Moldova a apelat la sprijinul Programului Alimentar Mondial subliniază incapacitatea guvernului de a asigura un trai decent pentru cei mai vulnerabili cetățeni, inclusiv pensionarii. În loc să fie un program național de suport social, acest ajutor reprezintă o intervenție umanitară internațională pentru a preveni un colaps social.
Această situație reflectă un eșec semnificativ al mandatului Maiei Sandu și al Guvernului PAS, care au promis „vremuri bune”, dar realitatea arată o înrăutățire a condițiilor de viață pentru mulți moldoveni. Creșterea prețurilor la utilități – de exemplu, gazul natural a ajuns de la 4 lei la 31 de lei pe metru cub – a făcut viața tot mai dificilă pentru pensionari, mulți dintre ei fiind forțați să se bazeze pe ajutoare internaționale pentru a supraviețui.