Alte știri

Finala EURO 2020: Disperare pentru fanii englezi, extaz la italieni. Mesajul transmis de prințul William și ducesa Catherine

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fanii englezi au fost cuprinși de o imensă dezamăgire, duminică seara, după ce Anglia a pierdut la penality-uri finala EURO 2020 cu Italia. În schimb, fanii italieni au fost în al nouălea cer și au sărbătorit în extaz victoria naționalei lor. 

Victoria de pe stadionul Wembley a adus Italiei primul său titlu european din 1968, în timp ce Anglia rămâne fără un trofeu major din 1966, când a învins Germania de Vest, în finala Cupei Mondiale, cu 4-2.

În jur de 60.000 de suporteri au fost martori în direct, pe Wembley, la înfrângerea selecționatei Angliei, în timp ce milioane de alți oameni au urmărit meciul în puburi, zone dedicate fanilor sau pur și simplu acasă, în fața televizoarelor. Printre cei care au fost în tribune la meci s-au numărat ducele și ducesa de Cambridge, care l-au adus cu ei și pe prințul George, cel mai mare dintre copiii lor. Peste 10 zile, el va împlini 8 ani.

„Dureros. Felicitări, Azzuri, pentru o victorie mare”, a scris cuplul regal pe Twitter. „Anglia, ați ajuns atât de departe, dar, din păcate, de data aceasta nu a fost ziua noastră. Puteți să vă țineți capul sus și să fiți foarte mândri de voi înșivă – știu că vor urma și alte lucruri”, a spus William.

Premierul Boris Johnson a declarat că englezii „au jucat ca niște eroi”, adăugând: „Au făcut mândră națiunea și merită să li se acorde un mare credit”.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a spus: „Ei bine, ce EURO 2020 ne-ați oferit, Anglia! Ați făcut istorie în acest turneu. Puțini au văzut o performanță – sau o echipă – a Angliei ca cea pe care ne-ați oferit-o voi în această vară”.

Între timp, ziarele și-au întârziat primele ediții încercând să surprindă toate aceste sentimente ale unei națiuni. „Leii ne-au făcut mândri”, spune principalul titlu al ziarului Metro.

„Am ajuns atât de departe, iar o victorie ar fi încununat totul. Echipa a unit țara, toată lumea a iubit viața în aceste vremuri grele”, spune Millie Carson, în vârstă de 18 ani, din Newcastle.

Înaintea meciului au avut loc scene haotice pe Wembley, imaginile arătând zeci de fani care încercau să forțeze barierele pentru a intra pe stadion. Scotland Yard a precizat că a existat o „breșă de securitate” în cursul după-amiezii care a făcut ca un număr mic de persoane să intre pe stadion fără bilet. Poliția metropolitană a făcut 45 de arestări. „Ofițerii au lucrat îndeaproape cu oficialii de securitate pentru a preveni orice alte încălcări ale legii”, a precizat Met într-un comunicat citat de BBC.

Bucurie dezlănțuită în Italia
După ce echipa de fotbal a Italiei a învins Anglia cu 3-2 la penalty-uri în finala Euro 2020 de la Londra, au fost scene de bucurie dezlănțuitîă în toată Italia.

Într-o zonă pentru fani din Roma, mii de oameni au început să sară de bucurie, într-o manifestare de exaltare pură, strigând și îmbrățișându-se unii pe alții.

Extaziați, fanii Italiei au început petrecerile de stradă, în întreaga țară, imediat după executarea penalty-urilor.

„Sunt atât de fericit! Suntem campioni la EURO, o să sărbătoresc toată noaptea, o să sărbătoresc toată noaptea!” a mărturisit un suporter.

„Este incredibil, este incredibil, nu te poți simți mai bine decât atât, este uimitor, am câștigat finala!”, spune un altul.

Focurile de artificii au aprins cerul, au răsunat bubuituri, claxoane de mașini, steagurile italiene fluturau peste tot și astfel s-a întors bucuria totală într-o țară care avea nevoie disperată de ea. După infernul pandemiei, raiul fotbalului a readus zâmbetul acestei națiuni.

Eroul a ceea ce a fost numit „miracolul italian” este Roberto Mancini, antrenorul care a transformat o echipă națională de la rușinea ratării calificării la ultima Cupă Mondială la o echipă neînvinsă acum, în 34 de meciuri. El a adus prospețime și a dat încredere și i-a făcut pe italieni să se îndrăgostească din nou de „azzurri”.

Astfel, Italia a câștigat primul său titlu european la fotbal din 1968 încoace: ei sunt campionii Europei, dar duminică seară, cu siguranță această țară s-a simțit „pe acoperișul lumii”, scrie BBC.

loading...

Comments are closed.