FMI eliberează 175,2 de milioane de dolari SUA pentru Moldova: ”Creșterea economică a fost mai slabă”

Bordul Executiv al Fondului Monetar Internațional a finalizat a cincea revizuire în cadrul Facilității de Credit Extinsă (ECF) și a Facilității Fondului Extins (EFF), precum și prima revizuire în cadrul Facilității de Reziliență și Sustenabilitate (RSF), pentru Republica Moldova. Aceasta permite eliberarea imediată a 133 de milioane de SDR (aproximativ 175,2 milioane dolari SUA) în cadrul ambelor programe, sume utilizabile pentru sprijinirea bugetară. Astfel, totalul plăților efectuate pentru Moldova în cadrul programelor în derulare ajunge la aproximativ 636,5 milioane dolari SUA.

”Creșterea economică a fost mai slabă decât anticipat din cauza impactului persistent al repercusiunilor războiului din Ucraina, economia înregistrând o creștere de 0,7% în 2023. Redresarea se preconizează că va continua, dar la un ritm mai lent decât estimările anterioare. Politica fiscală s-a concentrat pe protejarea celor mai vulnerabili și pe susținerea economiei. În ciuda riscurilor semnificative în termen scurt, orientate în mare parte în jos, se prognozează o creștere relativ robustă pe termen mediu. Performanța programului rămâne în linii mari pe drumul corect, în ciuda mediului dificil. Autoritățile ar trebui să mențină un momentum puternic de reformă, crucial pentru susținerea prosperității Moldovei”, scrie în comunicatul FMI.

După discuțiile din cadrul Bordului Executiv, Kenji Okamura, Director Adjunct și Președinte în funcție, a făcut următoarea declarație: ”Performanța Moldovei în cadrul aranjamentelor ECF/EFF rămâne în linii mari pe drumul corect, cu unele întârzieri în implementarea reformelor structurale. În ciuda unei redresări economice mai lente decât anticipat, cu o creștere mai scăzută în 2023 și mai temperată în 2024, inflația a rămas în banda țintă a BNM începând din octombrie anul trecut, iar se prognozează o creștere relativ robustă pe termen mediu. Dat fiind că riscurile rămân semnificative și orientate în jos, autoritățile ar trebui să continue să se concentreze pe consolidarea planificării contingente și pe menținerea unei politici agile, consolidarea securității energetice și promovarea reformelor favorabile creșterii, sprijinite de procesul de aderare la UE.”

Total
0
Shares
Total
0
Share