O echipă a Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Alina Iancu, a purtat discuții în ultimele săptămâni la Chișinău, Washington și în format virtual pentru cea de-a șasea evaluare a programelor Republicii Moldova în cadrul aranjamentelor ECF/EFF și a doua evaluare în cadrul aranjamentului RSF.
„Autoritățile din Republica Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivel de experți privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programelor în cadrul ECF/EFF și a doua evaluare sub RSF. Acordul este supus aprobării de către conducerea și Consiliul Executiv al FMI. Finalizarea evaluărilor va permite accesarea a 111,4 milioane DST (aproximativ 148,3 milioane USD), ceea ce va ridica totalul finanțărilor disponibile în cadrul programelor în derulare la aproximativ 810 milioane USD”, a declarat Alina Iancu.
Perspective economice și riscuri
Recuperarea Moldovei în urma efectelor războiului din Ucraina și a șocurilor prețurilor la energie este în curs, cu o creștere economică prognozată la 2,6% în 2024 și 3% în 2025, datorită unei cereri interne solide. Inflația a rămas în mare parte în intervalul țintă de 5% ± 1,5% stabilit de Banca Națională a Moldovei din octombrie 2023. Cu toate acestea, riscurile negative rămân ridicate, în special cele legate de războiul din Ucraina și posibilele noi șocuri energetice. Pe de altă parte, progresele rapide în reformele structurale și pe calea aderării la UE reprezintă riscuri pozitive.
Buget și reforme
Deficitele fiscale pentru 2024 și 2025 au fost revizuite în scădere la 4,4% și, respectiv, 4% din PIB, datorită veniturilor mai mari decât cele anticipate, generate de creșterea salariilor și a importurilor. Cheltuielile guvernamentale au rămas în mare parte neschimbate, însă se va pune un accent sporit pe investiții în anul următor.
Deși performanțele cantitative au fost solide, implementarea reformelor structurale a fost inegală. Au fost finalizate condiționalitățile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și întreprinderile de stat, iar amendamentele legislative pentru a consolida autonomia și guvernanța Băncii Naționale a Moldovei urmează să fie înaintate Parlamentului. Totuși, acțiunile pentru crearea Curții Anticorupție și asigurarea personalului necesar pentru Procuratura Anticorupție sunt încă în desfășurare. De asemenea, trecerea de la subvențiile energetice incluse în facturi la transferuri de numerar țintite a fost implementată la timp pentru sezonul de încălzire. Alte măsuri de reformă sub RSF sunt în curs, dar vor necesita mai mult timp pentru finalizare.
Evaluările vor fi supuse analizei Consiliului Executiv al FMI în luna decembrie. Programul este planificat să includă încă două evaluări și să se încheie în octombrie 2025.