Forța Fermierilor cere Guvernului PAS să-i apere de interesele Trans Oil

Printr-un comunicat de presă, Forța Fermierilor cere Guvernului PAS, condus de Dorin Recean, să-i apere de interesele Trans Oil.

“La 4 octombrie 2023, la insistența fermierilor, Comisia pentru Situații Excepționale a introdus sistemul de licențiere a importurilor de cereale și oleaginoase pentru perioada stării de urgență.

Deși această măsură a fost aplicată cu întârziere, ea a reușit totuși să oprească prăbușirea prețurilor pe piața internă, având în vedere că am observat în ultimele două luni o creștere lentă a prețurilor la grâu, porumb și floarea-soarelui.

Recent, autoritățile au anunțat că starea de urgență va fi ridicată începând cu 1 ianuarie 2024, ceea ce înseamnă că toate deciziile CSE se anulează automat, inclusiv decizia din 4 octombrie 2023. Știm că compania Trans Oil intenționează să importe din Ucraina aproximativ 300 de mii de tone de floare-soarelui, ceea ce ar putea afecta din nou interesele agricultorilor autohtoni.

În acest context, Asociația Forța Fermierilor cere Guvernului să introducă URGENT un mecanism stabil și durabil de limitare a importului de cereale și oleaginoase, similar cu cele instituite în România și Bulgaria. Atragem atenția că lipsa restricțiilor de import menționate mai sus nu va face doar să dezechilibreze piața internă, ci și să pună în pericol exportul grâului, porumbului și floarei-soarelui în România, care de multe ori a avertizat țara noastră cu privire la pericolul reexportului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina. Blocarea exporturilor către România ar constitui o catastrofă definitivă pentru fermierii din Moldova”, este comunicatul fermierilor.

Trans Oil este în drept să ofere o replică.

Total
0
Shares
Total
0
Share