Forțele israeliene continuă ofensiva în Fâșia Gaza, în timp ce numărul victimelor crește și criza umanitară se agravează

Forțele terestre israeliene întreprind acțiuni pentru a localiza și distruge rețeaua de tuneluri a Hamas de sub Gaza – o nouă fază a ofensivei după ce au lovit Fâșia cu bombardamente aeriene și și-au folosit trupele de la sol pentru a împărți enclava în două.

Fâșia Gaza a fost înconjurată, iar israelienii au spus că au ajuns în părțile dens populate ale enclavei. Între timp, oamenii fug spre sudul Fâșiei Gaza, în speranța că vor găsi adăpost.

„Israelul nu omoară doar membrii Hamas, nu ucide doar luptătorii, ci și copiii, femeile și persoanele în vârstă. În așa mod Israelul distruge clădiri în interiorul cărora sunt copii, 70 de copii și 30 de femei. Arătați-mi pe cineva din Hamas în interiorul acelei clădiri.”;

„Majoritatea oamenilor au părărsit acest teritoriu. Nu avem apă, nu avem energie electrică și nici mâncare. Trei zile am fost într-o situație critică. Abia de am ajutat o rudă în vârstă, oferindu-i o bucată de pâine.”

„Nu avem ce mânca și ce bea. Oamenii luptă pentru o bucată de pâine. Am rămas fără bani și nu mai știu ce să fac. Familia mea este la sud de enclavă și eu mă duc la ei. Situația este foarte dificilă în Gaza. Nu avem electricitate, apă și făină. Este tragic.”

Peste 10 mii de oameni au fost uciși în Fâșia Gaza de la începutul războiului dintre Israel și Hamas, iar circa 2000 sunt dați dispăruți, a declarat ministrul palestinian al sănătății, Mai Al-Kaila. Totodată, palestinienii se confruntă cu o criză umanitară. Peste 2,3 milioane de oameni au fugit din casele lor, în speranța că își vor găsi un adăpost în siguranță.

„Peste 10.400 de oameni au fost uciși până acum în bombardamentele asupra Fâșiei Gaza, iar peste 25 de mii au fost răniți, mulți dintre ei fiind într-o stare critică. Aceste cifre nu reflectă realitatea, întrucât un număr mare de morți și răniți se află încă sub dărâmături. Mai mult de 70% dintre aceștia sunt copii, femei și oameni în vârstă. Mai mult, numărul celor dispăruți a ajuns la 2350, iar circa 1300 dintre aceștia sunt copii. Acest lucru înseamnă că numărul morților crește de la o zi la alta”, a spus ministrul palestinian al sănătății, Mai Al-Kaila.

Totodată, premierul palestinian, Mohammad Shtayyeh, a descris atacul Israelului drept o încălcare a dreptului internațional. Mai mult, acesta a subliniat că războiul trebuie să înceteze.

„Oamenii răniți nu au acces la spitale, nu dispun de medicamente. Situația actuală în Fâșia Gaza este catastrofală. Oamenii sunt uciși sistematic. În enclavă are loc un genocid.”

Amintim că Joe Biden i-a cerut prim-ministrului israelian, Benjamin Netanyahu, o pauză de trei zile în lupte, fapt ce ar ajuta la asigurarea eliberării unor ostatici din Gaza. O propunere discutată de Statele Unite ale Americii, Israel și Qatar ar prevedea ca Hamas să elibereze 10-15 ostatici și să folosească pauza pentru a verifica identitatea tuturor și pentru a livra o listă cu numele persoanelor pe care le deține.

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share