Alte știri

Fost oficial american: ACUM și PDM ar trebui să renunțe la disputele personale și să formeze un guvern care să elimine pericolul rusesc

Pinterest LinkedIn Tumblr

R. Moldova riscă să revină în spațiul de influență rusesc, în pofida încercărilor din ultimii ani de a se elibera de această interferență. Acum este mai important ca niciodată ca partidele proeuropene – Blocul „ACUM” și Partidul Democrat – să lase deoparte disputele personale și să creeze un bloc democratic pentru a se opune presiunilor din partea Moscovei, a declarat fostul membru al Casei Reprezentanților din SUA, unde exercitat funcția de președinte al Subcomisiei pentru Securitate Națională și Reforma Guvernamentală, Steve Russel, transmite Ziarul National. 

„Moldova este o țară mică, rar în atenția comunității internaționale. Această stare de lucruri se va schimba rapid, pe măsură ce Rusia își accelerează agresivitatea asupra națiunii care deține o poziție strategică, deoarece se află în spatele Ucrainei pentru a asigura un punct de sprijin pentru Europa de Sud-Est și NATO”, scrie Russel într-un editorial publicat de portalul oklahoman.com.
 
Rusia își sporește retorica agresivă în Moldova, o țară, care potrivit autorului, are o poziție strategică importantă, fiind situată la Estul Ucrainei, securizează Europa de Sud-Est și NATO. Chișinăul încearcă de ani de zile să scape de influența rusească, dar are nevoie de ajutor. Steve Russel amintește că 11% din teritoriul R. Moldova este ocupat de trupele ruse: „Kremlinul continuă să ofere sprijin economic și militar grupărilor separatiste, menite să destabilizeze regiunea într-un efort de a împiedica mersul Chișinăului spre valorile și transparența occidentală”.
 
Autorul observă că imixtiunea Moscovei a crescut semnificativ în timpul alegerilor parlamentare din luna februarie. „Interferențele Moscovei în procesul democratic al R. Moldova au crescut în timpul recentelor alegeri parlamentare, în care Vladimir Putin a sprijinit și finanțat Partidul Socialiștilor, care deține funcția de președinte, care are tot mai multe prerogative, mai ales în domeniul apărării”, menționează autorul.
 
Totodată, el amintește că Moldova este asaltată de dezinformarea și propaganda rusă, prin intermediul Partidului Socialiștilor. „Agenții ruși apar în majoritatea conținutului media, manipulează rețelele sociale, susțin și finanțează socialiștii”.
 
În acest context, Steve Russel susține că Occidentul trebuie să ajute Moldova să scape de influența rusească, iar partidele pro-occidentale – Blocul „ACUM” și PD să se unească și să facă front comun. „NATO, UE și Occidentul trebuie să trezească și să se sprijine guvernul pro-occidental al Moldovei. Partidele politice pro-occidentale din Moldova, „ACUM” și PD trebuie să pună deoparte disputele personale și să formeze un guvern de coaliție pentru a înlătura influența Rusiei. Consecințele vor fi drastice,dacă nu vor face acest lucru. Guvernul de coaliție ales în mod democratic a făcut progrese enorme în ultimii patru ani, cu eforturi de combatere a corupției, a introdus reglementări comerciale și a combătut spălările de bani din Rusia”, mai notează autorul. „Încă mai este timp. Dialogul politic ar trebui să prevaleze”, conchide Steve Russel.
diplomatie rusia moldova, vlad plahotniuc, vladimir putin
loading...

Comments are closed.