Fostele cadre ministeriale din Germania primesc bani publici timp de doi ani după demisie. Uniunea Contribuabililor cere reducerea perioadei

Fostele și actualele cadre din guvernul federal german beneficiază, timp de până la doi ani după încetarea mandatului, de „indemnizații de tranziție” din bugetul de stat, fapt criticat dur de Uniunea Contribuabililor din Germania, care solicită reducerea acestor plăți la un singur an.

Președintele organizației, Rainer Holznagel, a calificat actualul sistem drept „nedrept”, arătând că miniștrii demisionari sau demiși pot „găsi o nouă ocupație în cel mult 12 luni”. Uniunea, care militează pentru reducerea impozitelor și a birocrației, consideră că perioada de doi ani este excesivă și alimentează cheltuielile bugetare nejustificate.

Conform legislației actuale, indemnizația de tranziție (Übergangsgeld) este destinată reintegrării foștilor demnitari în câmpul muncii și se acordă pentru o perioadă egală cu durata mandatului, dar nu mai puțin de șase luni și nu mai mult de 24. În primele trei luni, beneficiarii primesc salariul integral — aproximativ 18.000 de euro lunar brut, după care suma se reduce la jumătate.

Uniunea Contribuabililor critică în special faptul că de aceste beneficii profită și foști miniștri care au demisionat voluntar. În actualul cabinet, majoritatea membrilor Partidului Liberal Democrat (FDP) și-au dat demisia în bloc, urmându-l pe liderul formațiunii, Christian Lindner, care a fost demis de cancelarul Olaf Scholz în toamna trecută — eveniment care a condus la alegeri anticipate.

„Dacă un angajat obișnuit își dă demisia, nu primește nicio indemnizație. Nu vedem de ce miniștrii ar trebui să facă excepție”, se mai arată într-un comunicat al organizației.

În prezent, guvernul federal este format din 16 miniștri, printre care și reprezentanți ai Partidului Social Democrat (SPD). Aceștia urmează să formeze o nouă coaliție de guvernare cu Uniunea Creștin-Democrată (CDU/CSU) începând cu luna mai. Totuși, nu toți actualii miniștri vor fi incluși în noul executiv, ceea ce înseamnă că numărul beneficiarilor de indemnizații de tranziție ar putea crește semnificativ în perioada următoare.

Total
0
Shares
Total
0
Share