Fostul ministru de Interne al Poloniei a fost arestat la Palatul prezidenţial

Ministrul de Interne din fostul guvern populist polonez şi unul din colaboratorii săi apropiaţi au fost arestaţi marţi seara, 9 ianuarie curent, la palatul prezidenţial de către poliţie. Luni seara, 8 ianuarie curent, o instanţă a emis un mandat de arestare pe numele celor doi. Aceştia îşi susţin nevinovăţia, invocând o graţiere prezidenţială acordată de preşedintele Andrzej Duda în 2015 şi pusă sub semnul întrebării de Curtea Supremă, scrie Hotnews.ro

Poliţia nu i-a putut găsi pe cei doi bărbaţi la domiciliu marţi dimineaţă. Dar Mariusz Kaminski şi Maciej Wasik au apărut la scurt timp alături de preşedintele Andrzej Duda, el însuşi membru PiS, în cadrul unei ceremonii la palatul prezidenţial unde au petrecut apoi întreaga zi. Potrivit presei, preşedintele lipsea în momentul arestării. După-amiază, cei doi au dat declaraţii în curtea palatului prezidenţial.

„Nu ne ascundem, suntem aici cu preşedintele, ştim că forţele de poliţie sunt adunate lângă preşedinţie pentru a ne aresta. Dacă vom ajunge în închisoare, vom fi prizonieri politici”, a declarat Kaminski.

În decembrie, o instanţă poloneză i-a condamnat pe Mariusz Kaminski, ministru de Interne în fostul guvern naţionalist, şi pe unul dintre colaboratorii săi apropiaţi, Maciej Wasik, la doi ani de închisoare pentru depăşirea atribuţiilor într-un dosar ce datează din 2007. La vremea respectivă, şef al biroului central anticorupţie, Mariusz Kaminski a ordonat o anchetă considerată ilegală care viza un membru al coaliţiei de guvernământ, condusă de PiS.

Personalitate controversată, Kaminski a servit şi în calitate de coordonator al serviciilor secrete şi întruchipează, în ochii criticilor săi, tendinţele autoritare din cadrul partidului naţionalist şi populist Lege şi Justiţie (PiS), care a pierdut puterea în urma alegerilor legislative din octombrie.

Total
0
Shares
Total
0
Share