Alte știri

Fostul președinte al raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, a fost achitat în cadrul unui dosar penal

Pinterest LinkedIn Tumblr

Fostul președinte al raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, a fost achitat în dosarul pentru abuz în serviciu, neglijență și depășirea atribuțiilor de serviciu intentat în anul 2017. Magistrații Judecătoriei Criuleni l-au declarat ieri pe Policinschi nevinovat pe toate capetele de acuzare aduse în dosarul penal intentat de procurorii anticorupție în urmă cu trei ani, scrie tv8.md

Anunțul privind achitarea a fost făcut de Grigore Policinschi.

„Astfel, învinuirile au fost nefondate, iar acțiunile mele în calitate de autoritate executivă a Consiliului Raional Dubăsari au fost conform cadrului legal existent…Constat că mai avem judecători independenți, profesioniști și cu verticalitate. Adevărul azi a câștigat. Am recăpătat speranța în justiție bazată pe principii legale!”, a scris fostul președinte de raion pe pagina sa de Facebook.

Grigore Policinschi a fost reținut în septembrie 2017 pe aeroportul de la Chișinău, când se întorcea dintr-o vacanță în Turcia. Ulterior, Procuratura Anticorupție a venit cu detalii potrivit cărora, în perioada anilor 2014 – 2016, pe atunci președintele de la Dubăsari ar fi dispus în lipsa deciziei Consiliului raional, delegarea pentru participarea la o serie de întruniri peste hotarele Republicii Moldova a unor persoane cu funcție de demnitate publică și persoane publice din cadrul Consiliului raional Dubăsari, fiindu-le acoperite cheltuielile de deplasare din bugetul Consiliului în sumă de peste 83 mii lei. De asemenea, Policinchi a fost acuzat că ar fi încheiat cu o firmă două contracte de achiziționare a serviciilor de asistență juridică în sumă de 40 000 lei.

Procurorii au mai constatat atunci că Policinschi, în mod ilegal ar fi aprobat listele colaboratorilor Aparatului președintelui raionului, secțiilor, direcțiilor și subdiviziunilor din subordinea Consiliului raional, care urmau să aibă acces permanent la secretul de stat, avizând achitarea plăților sub formă de sporuri la salariu de funcție pentru acces la secrertul de stat. Totpdată, ar fi încheiat cu o întreprindere contracte privind achiziționarea, prin procedura cererii ofertelor de prețuri, a bunurilor în sumă de 439 000 lei, dar și ar fi avizat achitarea către persoanele cu funcție de demnitate publică și persoanele publice din cadrul Consiliului raional, la stabilirea gradelor și treptelor de salarizare, avansul la salariu cu luarea în calcul condițiile prevăzute pentru raioanele cu o populație mai mare de 50 000 locuitori, pe când la formarea bugetelor, Consiliul raional a luat în calcul că populația raionului însumează 35 000 locuitori, fapt ce a dus la majorarea salariului lunar al președintelui raionului cu 1 296 lei, iar a vicepreședințelor de raion cu 1 100 lei.

Grigore Policinschi a devenit președinte al raionului Dubăsari în anul 2003, fiind susținut de PCRM, fără a fi membru de partid. Acesta s-a aflat la conducerea raionului pe parcursul a patru mandate. Între anii 1995 – 2003, a fost primar al localității Doroțcaia.

În mai 2019, Policinschi a fost ales șef al organizației teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat, însă susține că nu este membru de partid.

În prezent, Grigore Policinschi este consilier independent în Consiliul Raional Dubăsari.

loading...

Comments are closed.