Fostul vice-ministru al Justiției: Legea privind interzicerea membrilor unei formațiuni să candideze, fără șanse de supraviețuire

Legea prin care se interzicea membrilor unei formațiuni declarată neconstituțională de a candida la alegeri nu avea nicio șansă la supraviețuire. De această părere este fostul vice-ministru al Justiției, Nicolae Eșanu. În cadrul emisiunii PULS de la Orizont TV, el a declarat că este sigur că magistrații au căutat motiv de a păstra această lege, însă era practic imposibil.

NICOLAE EȘANU, politolog: Este unicul deznodământ firesc într-o țară normală. Legea era formulată în așa fel încât nu avea nicio șansă să supraviețuiască unui control minim. Eu, spre exemplu cred, presupun și nu prea am șanse să greșesc, chiar și judecătorii care au votat pentru declararea acestei legi neconstituționale au căutat cu lupa argumente pentru a păstra acest text și a-l declara constituțional, dar nu existau șanse.

Eșanu a explicat că Curtea Europeană are o practică bogată în astfel de tentative, care de fiecare dată au fost curmate.

NICOLAE EȘANU, politolog: Nu avea șansă să supraviețuiască pentru că avem o practică foarte bogată a Curții Europene, care a examinat problema dreptului pasiv de a alege, adică dreptul de a fi candidat, și a sancționat foarte multe tentative din alte țări de a interzice dreptul de a candida, inclusiv în cazurile în care partidele au fost lichidate în unele țări pentru că partidele susțineau mișcări teroriste.

Potrivit ex-vice-ministrului Justiției, textul legii nu avea logică, de aceea a fost declarat neconstituțional.

NICOLAE EȘANU, politolog: mandatele sunt obținute din partea poporului. Faptul că persoana a candidat fiind desemnată sau susținută de un partid nu face legătura între partidul respectiv și funcția pe care persoana a obținut-o. Nu este exclus ca persoana să candideze fiind în afara partidului. Ea poate fi desemnată de partid, dar ea este în afara partidului. Și imaginați-vă că ea este lipsită de dreptul de a candida doar din simplu motiv că la o anumită etapă ea a fost propusă drept candidat din partea partidului respectiv. Plus oamenii pot să iasă din partid. Este un nonsens.

Amintim că în data de 03 octombrie, Curtea Constituțională a admis sesizarea deputaților independenți Vadim Fotescu, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Petru Jardan și au declarat neconstituțional articolul din Codul Electoral prin care fruntașii formațiunii politice interzise nu aveau dreptul să participe la alegeri.

Decizia este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Magistrații Nicolae Roșca și Liuba Șova au avut opinii separate.

Sursa: tv6.md

Total
0
Shares

Pentru abonare la canalul nostru de pe Telegram, click aici!

Total
0
Share