Externe

(Foto) 10 motive pentru care merită să vizitezi Croaţia

Pinterest LinkedIn Tumblr

După ce duminică Franţa a învins Croaţia cu 4-2 în finala de la Moscova, croaţii nu au motive să se ruşineze, totuşi: au stârnit admiraţie în prima finală de campionat mondial în care au ajuns. Croația, o țară mică, cu 4 milioane de locuitori, naște sportivi pe bandă rulantă. Pe lângă asta, arhitectura, clima şi frumuseţile ei naturale pun stăpânire pe oricine îi calcă tărâmul. Sunt multe motive pentru care merită să vizităm Croaţia, însă Telegraph a făcut a un top cu cele mai convingătoare.

Croaţia este unul din cele ma însorite locuri din Europa. Te poţi aştepta la 12 ore de soare pe zi, în mai şi iunie, şi chiar la 13 ore în iulie şi august, ceea ce înseamnă mai mult decât în Provence (8 ore în mai, 10 ore în iunie şi 11 ore în august) sau Corfu (10 ore în mai, 12 ore în iunie, 13 ore în iulie şi 11 ore în august).

2. Are ceva din „Game of Thornes”

Croaţia este una din ţările în care s-au făcut filmări pentru seria „Game of Thornes”, printre atracţiile care au fost prezentate în film numărându-se: Dubrovnik, ale cărui ziduri şi forturi au devenit King’s Landing; Arboretum Trsteno, de la marginea oraşului, care a devenit grădinile Red Keep; Cetatea din Klis, folosită pentru imagini exterioare din Meereen; şi Mânăstirea St. Dominic din Trogir, care apare ca oraşul Qarth.

3. Ruine romane impresionante

Rămăşiţele Palatului lui Diocleţian din Split, un alt loc în care s-a filmat pentru „Game of Thornes”, descriu spaţiul în care pulsează acum inima oraşului. Printre coloanele vechi, temple, pereţi şi pivniţe subterane, care odinioară alcătuiau casa împăratului roman, se găsesc astăzi zeci de baruri, restaurante şi magazine.

4. Unele dintre cele mai frumoase amfiteatre din lume

Oraşul portuar Pula din Istria este cunoscut pentru amfiteatrul său roman din primul secol, unul dintre cele mai bine conservate din lume. Denumit Arena, amfiteatrul este folosit şi astăzi în timpul festivalurilor de film din vară. Arcul de triumf din secolul I, Arcul Sergius şi templul zeului Apollo, construit în onoarea împăratului roman din secolul I, Cezar Augustus, sunt şi ele vestigii de luat în seamă.

5. Plaje spectaculoase

Plajele Croaţiei sunt printre cele mai spectaculoase din lume. Cu forme şi texturi diferite, cu peitriş şi apă cristalină, acestea sunt locuri pitoreşti în care şi-ar dori să ajungă, măcar o dată, orice turist. Nugal, chiar la sud de Makarska, este unul din aceste locuri superbe de pe tărâmul croat.

6. Parcuri naţionale

Croaţia are opt parcuri naţionale, inclusiv Lacurile Plitvice şi Krka listate de Unesco, ambele fiind renumite pentru lacurile şi cascadele lor uimitoare.

7. Mare şi munte la un loc

În Croaţia poţi îmbina plimbările la mare cu cele la munte în aceeaşi zi. Biokovo este a doua cea mai înaltă zonă montană din Croaţia, situată de-a lungul coastei dalmate a Mării Adriatice, între râurile Cetina şi Neretva. La Sventi Jure (unul din vârfurile sale), care se afla la doar câţiva kilometri distanţă de mare, poţi ajunge lejer pe un traseu fascinant, plin de flori sălbatice şi fluturi, pini şi bolovani de calcar, ca apoi să revi la o baie răcoritoare în mare.

8. Cafea senzaţională

Dacă eşti un iubitor al cafelei, află că în capitala Croaţiei, Zagreb, se fac unele dintre cele mai bune cafele din lume. Sunt multe cafenele fabuloase în acest oraş, aşa că dacă ajungi aici, ia la rând măcar câteva! Nu vei regreta.

9. Festivaluri

Croaţia găzduieşte numeroase festivaluri în aer liber în timpul verii, cel mai cunoscut fiind Dubrovnik Summer Festival (dubrovnik-festival.hr), desfăşurat între mijlocul lunii iulie şi jumătatea lunii august, care atrage renumiţi muzicieni internaţionali. La fel, Tiny Motovun, din Istria, găzduieşte în fiecare an un festival de film, cu petreceri interesante desfăşurate între zidurile medievale ale cetăţii.

10. Aici s-a născut Marco Polo

Deşi unii contestă veridicitatea dovezilor, se spune că Marco Polo (1254-1324), negustor veneţian medieval, scriitor şi călător de renume mondial, s-a născut în superba Korčula, o insulă croată din Marea Adriatic.

loading...

Comments are closed.