Alte știri

(foto) 10 poze care arată că japonezii sunt cel mai harnic popor. Ajung să doarmă obosiți chiar în stradă

Pinterest LinkedIn Tumblr

Japonia este cunoscută pentru faptul că educă oamenii să lucreze până la leșin. Angajații nu doar rămân extraprogram la oficiu, dar lucrează până la închiderea metro-ului, motiv din care nu pot ajunge acasă și sunt nevoiți să doarmă pe bănci sau chiar pe marginea drumului.

Fotograful polonez Pawel Jaszczuk, aflându-se într-o vizită în Japonia, a fotografiat angajații firmelor locale care fiind obosiți până la culmi, au ajuns să doarmă pe unde apucă.

Pawel a trăit o perioadă îndelungată în Tokyo și a observat mulți bărbați îmbrăcați în costume care dorm strâns chiar în stradă. Unii aleg să se odihnească pe bănci, iar alții chiar și în picioare adorm.

Fotograful a încercat de câteva ori să trezească bărbații pentru a vedea dacă sunt în regulă, dar văzând că aceste cazuri sunt foarte des întâlnite, a înțeles că este un lucru foarte straniu, dar normal pentru muncitorii niponi. Lucrul extraprogram este atât de obișnuit pentru japonezi, încât există un termen „karoshi”, care înseamnă moarte din cauza suprasolicitării la locul de muncă. Când la o companie se înregistrează un caz de „karoshi”, conducerea e nevoită să achite o amendă.

Totodată, există și un alt cuvânt, „inemuri”. Acesta înseamnă „somnul la locul de muncă”. Dacă un angajat adoarme în timpul zilei de muncă, acesta este lăudat, pentru că se exploatează din plin.

Oamenii nu ajung să doarmă acasă nu doar din cauza muncii, dar și din cauza necesității de a merge la o bere cu colegii și conducerea. Un refuz în Japonia este văzut ca lispă de respect.

loading...

Comments are closed.