FOTO // 14 moldoveni au fost reținuți cu o captura de peste 17 milioane de țigări. Dauna bugetului Uniunii Europene este estimată la 120 de milioane de euro

În cadrul cooperării internaționale, a fost destructurat un grup infracțional, format din 22 membri, 14 dintre aceștia fiind cetățeni ai Republicii Moldova, implicat în producerea clandestină a țigărilor pe teritoriul Republicii Cehia, care a provocat o daună de cca 120 milioane euro bugetului Uniunii Europene. Infracțiunea fiind comisă în Cehia, aceștia urmează să fie judecați în acel stat.

Astfel, ofițerii SIS și procurorii PCCOCS anunță desfășurarea unei operațiuni de amploare cu autoritățile din Cehia, care a dus la reținerea a 14 cetățeni moldoveni, după o captură de aproape 17 700 000 țigări produse clandestin și peste 11 000 kg de tutun, pe teritoriul statului european. Țigările contrafăcute erau produse în Republica Cehia și livrate ulterior în diverse țări ale Uniunii Europene (Germania, România, Polonia, Franța etc.).

Operațiunea a fost realizată de către ofițerii SIS, care au oferit suport operativ la colectarea de informații, procurorii PCCOCS, experții Misiunii EUBAM, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române și ofițerii vamali din cadrul Secției de Investigații ai Direcției Generale a Vămilor a Republicii Cehia.

Suplimentar perchezițiilor desfășurate la sfârșitul lunii iunie 2023, au fost confiscate 30 000 de euro în numerar, fonduri în conturi bancare, o mașină în valoare de 100 mii euro și un camion ca mijloc de comitere a infracțiunii.

De asemenea, au avut loc descinderi și în Moldova, la figuranții investigați, unde au fost obținute probe suplimentare cu privire la activități infracționale derulate de aceștia, inclusiv înscrisuri de ciornă, piese pentru utilaje de producere a țigărilor, matrice pentru aplicarea inscripției pe țigări, telefoane mobile, 15 000 euro în numerar, un autoturism de lux în valoare de 80 000 euro și o armă.

Fabrica de producere clandestină a țigărilor se afla în regiunea orașului Česká Lípa din Cehia. La fața locului, au fost ridicate mai multe linii clandestine care asigurau întreg procesul de contrafacere (fărâmițarea, fermentarea tutunului, producerea, aplicarea filtrului și ambalarea) a țigărilor cu filtru.

Cei 14 cetățeni ai Moldovei au vârste cuprinse în 24 și 66 de ani. Aceștia anterior au lucrat în fabricile de producere a tutunului în Republica Moldova, iar unii din ei au fost în conflict cu legea.

În schema investigată în Cehia, unul din ei era organizatorul, implicat în activități de asigurare a procesului de producere cu materie primă, monitorizarea activității producerii clandestine și identificarea clienților pentru țigări. Un alt figurant principal avea rolul de angajare a inginerilor și muncitorilor auxiliari pentru instalarea liniilor clandestine și producerea ilegală a articolelor de tutungerie. Celelalte 12 persoane erau ingineri tehnici, muncitori auxiliari și șoferi.

Investigațiile continuă, inclusiv în privința altor membri care ar fi implicați în activitatea ilicită, timp în care aceștia beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Total
0
Shares
Total
0
Share