Ministrul Economiei și Infrastructurii, Chiril Gaburici, a participat la inaugurarea celui mai mare parc solar fotovoltaic din Republica Moldova – Parcul solar Fly Ren. Acesta are o capacitate de 1MW și este amplasat pe o suprafață de 2,5 ha. Investiția suportată de către companie cifrează la circa 1 milion de euro.
La eveniment au mai participat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Tudor Ulianovshi, Ambasadoarea Italiei în Republica Moldova, Valeria Biagiotti, investitori italieni, reprezentanți ai Academiei de Științe a Moldovei.
Parcul solar este amplasat în comuna Băcioi și este construit din circa 400 de baterii fotovoltaice. „Sunt bucuros să fiu prezent la inaugurarea celui mai mare parc solar fotovoltaic din Moldova. Primul motiv e profesional – o realizare foarte mare pentru Republica Moldova în domeniul energetic. Al doilea motiv este personal, pentru că am stat la baza fondării companiei care astăzi a lansat acest parc fotovoltaic. Este un proiect important, care contribuie la consolidarea securității Republicii Moldova la capitolul energie. Astfel de proiecte vin să reducă din gradul de dependență a țării noastre față de resursele importate. Mai mult, energia este curată, fără emisii de CO2”, a menționat ministrul Chiril Gaburici.
Investițiile în parcul solar au fost făcute de două companii din Italia – Fly Ren Energy Group și Consulcesi Tech. Fondatorii acestora au mulțumit Guvernului Republicii Moldova pentru susținerea proiectului, menționând importanța energiei solare în sectorul energetic al unui stat.
În afară de generarea energiei electrice, conform unui acord semnat cu Academia de Științe a Moldovei, proiectul presupune efectuarea de cercetări privind dezvoltarea surselor alternative de energie, în mod special, de generare a energiei solare fotovoltaice și creșterea eficienței de conversie a energiei solare în electrice. Mai mult ca atât, la instalația fotovoltaică edificată vor fi instruiți specialiști în acest domeniu, pentru a deprinde calitățile necesare și solicitate de această nouă industrie.
O instalație de 1 MW poate genera pe perioada unui an calendaristic suficientă energie electrică pentru acoperirea consumului anual al unui număr de circa 350 de familii. Potrivit informațiilor deținute de minister, în prezent, în țara noastră există 52 de unități de generare fotovoltaice, de diferite dimensiuni, care au o capacitate cumulativă de 3,92 MW și sunt instalate pe o suprafață de peste 30 ha.
Mai multe poze pe site-ul Ministerului Economiei și a Infrastructurii.