Politic

FOTO // Aflați la Moscova, deputații P.Șor au cerut gaz pentru Orhei și facilitarea exportului de produse agricole

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deputații Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova și Petru Jardan, care efectuează o vizită oficială la Moscova, au analizat, împreună cu președintele Comitetului pentru Relații Internaționale al Dumei de Stat al Federației Ruse, Leonid Sluțki, posibilitatea dezvoltării relațiilor comercial-economice cu raionul Orhei. Printre subiectele centrale au fost reluarea exporturilor producătorilor agricoli din Orhei în Rusia și aprovizionarea regiunii cu gaze naturale, în contextul crizei energetice care afectează Republica Moldova.

Părțile au remarcat faptul că raionul Orhei este unul din cele mai mari din țară, iar în ultimii ani se dezvoltă dinamic, aici fiind realizate cu succes un șir întreg de proiecte sociale și de infrastructură. Potrivit deputaților, investițiile rusești în economia regiunii ar da un nou impuls dezvoltării economice, ar crea noi locuri de muncă și ar contribui la majorarea bugetului local. O temă sensibilă, abordată în cadrul întrevederii, a fost embargoul rusesc la importul produselor agricole moldovenești. Participanții la discuții au făcut o evaluare a potențialului agricol al raionului Orhei și s-au angajat să găsească în comun soluții, pentru a debloca exporturile din această regiune.

De asemenea, oficialii ruși și modoveni au abordat și subiectul creșterii substanțiale a prețurilor pentru resursele energetice și au examinat posibilitatea stabilirii unor relații preferențiale cu autoritățile locale din Orhei.

„Din păcate, puterea centrală de la Chișinău nu face nimic pentru a obține un preț mai bun pentru gazele importate. Aceasta a abandonat acest subiect și i-a lăsat pe cetățeni să se descurce pe cont propriu în perioada sezonului rece”, au menționat reprezentanții opoziției din Moldova.

În acest context, deptații Partidului „ȘOR” s-au adresat conducerii Dumei de Stat cu rugămintea de a examina posibilitatea reducerii tarifelor pentru gazul destinat raionului Orhei. Președintele Comitetului pentru Relații Internaționale din cadrul legislativului de la Moscova, Leonid Sluțki, a manifestat o atitudine înțelegătoare și a dat asigurări că va face tot ce este posibil pentru a da curs acestei solicitări.

În cadrul aceleiași vizite, delegația din Moldova s-a întâlnit și cu deputatul rus Dmitri Novikov, reprezentant al fracțiunii parlamentare a Partidului Comunist din Federația Rusă. Ei au discutat despre evoluția relațiilor bilaterale moldo-ruse, precum și despre necesitatea stabilirii unei mai bune comunicări pe dimensiune parlamentară.

Amintim că vineri, 9 septembrie, o delegație din Republica Moldova din partea opoziției parlamentare a efectuat o vizită de lucru în Federația Rusă. Din ea au făcut parte reprezentații fracțiunii Partidului „ȘOR”, Reghina Apostolova și Petru Jardan, precum și deputatul PCRM Constantin Starîș.

Comunicat de presă

loading...

Comments are closed.