FOTO // Astăzi se împlinesc 30 de ani fără artiștii-simbol ai renașterii naționale, Doina și Ion Aldea-Teodorovici

Astăzi, 30 octombrie, se împlinesc 30 de ani fără artiștii-simbol ai renașterii naționale, Doina și Ion Aldea-Teodorovici, a subliniat Ion Ceban, primarul general al mun. Chișinău.

”În Scuarul Ion și Doina Aldea-Teodorovici, la monumentul ”Recviemul Dragostei” situat în Parcul Valea Morilor, împreună cu colegii, alături de familia artiștilor, prieteni și mai mulți locuitori ai capitalei am adus un omagiu regretaților artiști.

Ion și Doina Aldea-Teodorovici sunt un exemplu de patriotism, care ne-au lăsat drept moștenire piese memorabile: de dragoste și patriotice.

Melodiile lui Ion și ale Doinei au educat generații de copii, iar în prezent sunt interpretate la majoritatea evenimentelor publice organizate.

Este de responsabilitatea instituțiilor statului, inclusiv a Primăriei, de a contribui mai mult pentru înveșnicirea numelui lui Ion și al Doinei Aldea-Teodorovici.

Am spus că de anul viitor, municipalitatea va prelua în totalitate organizarea Festivalului „Două inimi gemene”, care are drept scop înveșnicirea creației cuplului de artiști”, a declarat Edilul.

Tot astăzi, în Cimitirul Central a avut loc slujba de pomenire la mormântul regretaților Ion și Doina Aldea-Teodorovici.

În noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992, la orele 2.30, mașina în care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională.

Înmormântarea lui Ion și Doina Aldea-Teodorovici a avut loc la 3 noiembrie 1992 la Cimitirul Central din Chișinău. O asemenea mulțime n-a mai fost adunată de la proclamarea independenței. Ziarul “Moldova Suverană”, 5 noiembrie 1992: “Marți, 3 noiembrie, întreaga Republică Moldova și-a luat rămas bun de la Doina și Ion Aldea-Teodorovici care, în scurta lor viață pământească, au devenit un simbol al cântecului de libertate și a celor mai sacre aspirații ale românilor din stânga Prutului. La ora 10.30. Spre Opera Națională din Chișinău, în a cărei incintă au fost așezate sicriele, se revarsă mulțime de lume pentru ultima întâlnire cu renumiții și îndrăgiții artiști. La 12.30 sicriele sunt scoase și purtate prin marea de oameni. Înregistrarea pe banda magnetică, răsună vocea Doinei și a lui Ion Aldea-Teodorovici în nenumărate acorduri ale cântecului “Suveranitate”, interpretat de ei acum doi ani în chiar această Piață sunt purtate pe umeri spre Cimitirul Central de pe strada Armenească din Chișinău. Cei doi neîntrecuți cântăreți, Doina și Ion, nedespărțiți în moarte ca și în viață, au rămas să-și doarmă somnul de veci alături, lângă biserica vechiului cimitir al Chișinăului”.

Ar putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare şi în aer liberAr putea fi o imagine cu 2 persoane, persoane cântând la instrumente muzicale şi persoane în picioareAr putea fi o imagine cu 1 persoană, stând în picioare şi în aer liberAr putea fi o imagine cu monument, copac şi în aer liberAr putea fi o imagine cu 3 persoane, persoane în picioare şi în aer liberAr putea fi o imagine cu 4 persoane, persoane în picioare şi în aer liberAr putea fi o imagine cu 5 persoane, persoane în picioare şi în aer liberAr putea fi o imagine cu 2 persoane, copac şi în aer liberAr putea fi o imagine cu 14 persoane şi persoane în picioareAr putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare şi în aer liberAr putea fi o imagine cu 7 persoane, persoane în picioare, monument şi în aer liberAr putea fi o imagine cu 6 persoane, persoane în picioare şi în aer liberAr putea fi o imagine cu 8 persoane, persoane în picioare, monument, în aer liber şi text care spune „DOINA DOUA INIM”

Total
0
Shares
Total
0
Share