FOTO // Ce așteptări au locuitorii raionului Căușeni de la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană?

Mai multe locuri de muncă, o economie dezvoltată, îmbunătățirea infrastructurii și a sectorului de apărare, dar și un sistem de guvernare fără corupție. Acestea se numără printre așteptările locuitorilor din raionul Căușeni de la integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Afirmațiile au fost exprimate în cadrul unui workshop organizat de Asociația pentru Politica Externă (APE) în data de 21 decembrie, la Căușeni.

La eveniment au participat câteva zeci de persoane, printre care funcționari publici, elevi și reprezentanți ai mai multor ONG-uri, instituții și afaceri locale, care spun că susțin parcursul european al țării noastre, dar afirmă că au și anumite îngrijorări. Printre acestea sunt depopularea țării, întrucât tinerii ar alege să învețe și să muncească în alte state, costuri mai mari la produse și servicii, pierderea parțială a suveranității și a identității noastre culturale. Workshopul a fost susținut de trei experți în politică externă: directoarea executivă a APE, Natalia Stercul, reprezentantul Centrului de Informare și Documentare NATO Ion Tăbârță și reprezentantul ASIST Analytics Mark Mazureanu.

„Moldova trece printr-un proces de globalizare. Mereu într-un proces de dezvoltare cineva are de câștigat, iar cineva de pierdut. Observăm că populația vârstnică crede că nu mai are timp să învețe, ei simt că pierd identitatea lor, dar întrebarea este în ce măsură noi ca societate o să avem capacitatea să îi susținem în acest proces de tranziție.”, a menționat Mark Mazureanu.

Ion Tăbârță a menționat că multe dintre îngrijorările cetățenilor moldoveni sunt alimentate de un șir de mituri lansate de actori politici locali și externi, care se împotrivesc aderării Republicii Moldova la UE.

„Procesul de apropiere al Republicii Moldova de UE este însoțit de campanii de dezinformare, care promovează anumite mituri, a căror scop este să submineze integrarea europeană a UE. Printre aceste mituri este că Moldova ar avea de pierdut economic, că integrarea promovează rusofobia sau că vor fi prețuri europene, dar salarii moldovenești. Aceste mituri sunt intenționat create de Federația Rusă ca să creeze în societatea moldovenească o rezistență contra procesului de aderare. Cu toate acestea, cetățenii moldoveni încep să simtă beneficiile aderării, de aceea Moldova va merge pe această cale.”, a subliniat Ion Tăbârță.

„Forța noastră sunt oamenii. Pentru a ajunge în UE e nevoie să avem o societate civilă consolidată, care să facă alegeri corecte și să meargă ferm spre aspirațiile europene. Bineînțeles că, pentru a fi un stat democratic dezvoltat, este necesar să existe și o opoziție politică puternică, pentru că viitorul țării depinde nu doar de factorii externi, dar și de schimbările interne care țin de fiecare dintre noi.”, a declarat Natalia Stercul.

Participanții la workshop au adus în discuție și problema transnistreană, care, în opinia lor, ar putea periclita integrarea țării noastre în Uniunea Europeană.

„Părerea mea e că ar trebui să fim mai categorici și să avem o coloană ca să nu mai fim manipulați de forțele pro-ruse. La infinit nu putem continua așa. Trebuie să înțeleagă și populația din regiunea transnistreană că, dacă vor să se bucure de beneficiile pe care le oferă UE, inclusiv pașapoarte moldovenești, atunci ar trebui să respecte niște reguli.”, a declarat Igor Calancea, șef adjunct de Direcţie în cadrul IGSU Căuşeni.

„Pentru ca Moldova să adere la UE, este important să finalizeze procesul de reîntregire a teritoriului și să readucă regiunea transnistreană în cadrul legal. În caz contrar, Transnistria va rămâne un teritoriu disputat, iar conform normelor de drept european, teritoriile disputate nu pot face parte din UE.”, a menționat directoarea executivă a APE, Natalia Stercul.

„Niciun politician moldovean sau european nu percepe Moldova fără regiunea transnistreană. Nu există niciun scenariu în care Moldova ar adera la UE fără regiunea transnistreană. Pentru europeni problema noastră teritorială nu este o problemă. Fiecare stat are probleme interne teritoriale sau lingvistice, dar în procesele de aderare la UE aceste probleme se șterg.”, a subliniat Mark Mazureanu.
Realizarea acestui workshop a fost posibilă datorită suportului generos din partea poporului american prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Conținutul acestui material ține de responsabilitatea autorilor opiniilor și nu reflectă în mod necesar viziunea USAID sau a Guvernului Statelor Unite.

Total
0
Shares
Total
0
Share