Alte știri

(Foto) Cel mai bătrân stejar din sud-estul Europei se află într-un sat din Șoldănești! Iata câte sute de ani are

Pinterest LinkedIn Tumblr

Stejarul lui Ștefan cel Mare din satul Cobîlea, raionul Șoldănești este un arbore secular, monument al naturii de tip botanic, luat sub protecția statului la 8 ianuarie 1975. A fost menționat pentru prima dată în cronicile anului 1456, cu un an înainte de începutul domniei lui Ștefan cel Mare, al cărui nume îl poartă. Copacul aparține speciei stejar pedunculat (Quercus robur) și este situat în zona Stepei Sorocii din nord-estul Republicii Moldova.

Arborele este cel mai longeviv din țara noastră, vârsta fiindu-i estimată la circa 750 de ani. Are o înălțime de 17 m, diametrul coroanei este de 31 m, suprafața proiecției coroanei 754,4 m², trunchiul are, la înălțimea pieptului (1,3 m), o circumferință de 766 cm și un diametru de 244 cm. Copacul are 9 ramuri primare. Tulpina are 4 bolfe, 3 cioturi și 2 scorburi (una de 380×220 cm, a doua de 480×80 cm). După starea de sănătate, stejarul este atribuit la categoria de arbori cu tulpina afectată.

Lângă acest arbore multisecular se află o biserică construită din pene și albuș de ou, o răstignire și bustul lui Ștefan cel Mare. Comunitatea locală execută regulat lucrări de întreținere a tulpinii și de îngrijire a spațiului adiacent. Totuși, copacul este afectat de impactul negativ al vizitatorilor asupra solului din preajmă și de pavajul de sub coroană.

sursa: Facebook, Raionul Șoldănești 

Cel mai batran stejar din sud-estul Europei se afla in Satul Cobilea, r. Soldanesti, Iata cati ani are, stejarul lui stefan cel mare, turism moldova, istorie si cultura nationala, monument natural 

loading...

Comments are closed.