FOTO // Cercetătorii au descoperit care este cel mai însorit loc de pe Pământ. Radiația solară, la fel de puternică aici ca pe planeta Venus

Situat lângă coasta de vest a Americii de Sud la o altitudine de mai bine de 4 000 de metri, vastul platou Altiplano din deșertul Atacama, în apropiere de Munții Anzi, primește mai multă lumină de la Soare decât oricare alt loc de pe Pământ. Platoul primește la fel de multă radiație solară ca planeta Venus.

Un studiu publicat recent în Buletinul Societății Meteorologice din America a înregistrat un record mondial al radiației solare (producția de energie luminoasă venită de la Soare către Pământ) în valoare de 2 177 de wați pe metru pătrat în Altiplano din Chile – al doilea cel mai extins platou de pe Pământ după Platoul Tibetan, scrie Digi24.ro

Valoarea atinsă este mult mai înaltă decât cantitatea de radiație care afectează cea mai înaltă parte a atmosferei, unde se înregistrează 1 360 de wați pe metru pătrat.

„Este de fapt radiația pe care o primești vara dacă stai sus pe Venus”, a spus autorul studiului, Raul Cordero, un climatolog de la Universitatea din Groningen. Comparația este una „incredibil” întrucât Venus este cu în jur de 28% mai aproape de Soare decât Pământul.

În medie, radianța solară din acest platou este în jur de 308 wați pe metru pătrat – oricum, cea mai mare valoare din lume. Cordero a spus că potențialul de energie solară din Altiplano este, în medie, de două ori mai mare decât în Europa Centrală și coasta de est a Statelor Unite.

Total
0
Shares
Total
0
Share