FOTO // Chirurgii vasculari ai IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au realizat o premieră națională în medicină

Chirurgii vasculari ai IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” au realizat o premieră națională în medicină, astfel salvând viața unui pacient. Aceștia au efectuat protezare extraanatomică transobturatorie ilio-poplitee cu autovenă, unui bărbat de 71 de ani. Cu alte cuvinte, medicii au reușit să salveze atât piciorul bolnavului, cât și viața acestuia, recurgând la o metodă chirurgicală dificilă, ce presupune efectuarea intervenției într-o zonă greu accesibilă vizual și tehnic și cu un risc enorm în timpul operației.

Medicii au luptat de două ori pentru viața acestui bolnav. Bărbatul inițial a fost operat peste hotarele țării, fiind diagnosticat cu o patologie arterială periferică. Acolo, lui i-a fost instalat un bypass femuro-popliteu cu proteză sintetică. Revenind acasă, rănile postoperatorii s-au infectat și s-a dezvoltat o patologie asociată protezei sintetice, infecție paraprotetică. Bolnavul a fost reoperat de această dată la IMSP SCR ”Timofei Moșneaga” , iar medicii au utilizat în loc de proteză, vena proprie a bolnavului, de la piciorul contralateral. După recoltarea probelor a lichidului din plăgile postoperatorii şi de pe suprafața protezei, s-a identificat agentul patogen cauzal ca fiind Staphylococcus aureus, meticilino-rezistent, cu care este foarte dificil de luptat. Această infecţie reprezintă un risc major pentru siguranța și viața bolnavului. La două luni după prima intervenție pacientul la domiciliu suferă o hemoragie erozivă din regiunea infrainghinală. Pacientul se reinternează în mod urgent în secția Chirurgia Vasculară pentru tratament chirurgical repetat. Pentru a salva membrul inferior al pacientului și a minimaliza riscul de hemoragie repetată din plaga infectată infrainghinală a fost luată decizia de a efectua protezarea extraanatomică transobturatorie ilio-poplitee cu autovenă. În Republica Moldova până la acest moment nu s-au efectuat astfel de operații, deși au existat pacienți eligibili pentru asta. Aceștia însă au fost abordați diferit, ținând cont de riscul major al operației.

”Orificiu obturator posedă o formațiune anatomică ”delicată” din punct de vedere anatomic şi chirurgical, care se numește ”corona mortis”- zonă de conexiune a colateralelor vaselor bazinului mic, prin care la trecerea bypass-ului (șuntului), pot fi lezate, ceea ce se poate solda cu hemoragie greu controlabilă (pierdere mare de sânge) care poate pune în pericol viața pacientului. Plaga infrainghinală postoperator a fost tratată în mod deschis prin pansamente locale zilnice, cu cicatrizarea secundară” a declarat chirurgul vascular, Emelian Oțel.

Reiterăm, că pacientul a fost externat acasă și se simte bine.

Comunicat de presă

Total
0
Shares
Total
0
Share