FOTO // Conducerea Serviciului Vamal a avut o întrevedere cu reprezentanții misiunii de evaluare a Uniunii Europene

Conducerea Serviciului Vamal a avut o întrevedere cu reprezentanții misiunii de evaluare în contextul Mecanismului de suport „Global Gateway” a Uniunii Europene.

Scopul misiunii de evaluare constă în analiza procedurilor de control la frontieră, identificarea necesităților pentru dezvoltarea/modernizarea infrastructurii posturilor vamale de frontieră, în scopul eficientizării fluxului de mărfuri în contextul Culoarelor Solidaritate “Solidarity Lanes” și sporirii conectivității dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Conducerea Serviciului Vamal a salutat prezența misiunii de experți la Chișinău și a exprimat deschiderea pentru conlucrare și oferirea suportului necesar în desfășurarea activităților stabilite în cadrul misiunii de evaluare.

Discuțiile au vizat situația actuală la frontiere în contextul Culoarelor de Solidaritate „Solidarity Lanes”, instrumentele de facilitare a comerțului implementate de către Serviciul Vamal, precum și proiectele în proces de implementare, în scopul facilitării comerțului, simplificării și digitalizării procedurilor vamale.

În această ordine de idei, conducerea Serviciului Vamal a menționat despre progresele înregistrate cu privire la Noul Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS), Programul de Agent Economic Autorizat (AEO), Recunoașterea Reciprocă a Programelor AEO dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, utilizarea e-Declarației vamale pentru toate regimurile vamale, dar și despre dezvoltarea „Sistemului de programare a rândurilor electronice la frontieră” (Border Queueing System – BQS) care va permite agenților economici să rezerve timp de trecere la frontiera de stat a Republicii Moldova în scopul eficientizării fluxului de transport.

Conform programului misiunii, în perioada 22 iunie – 1 iulie, experții vor efectua o serie de vizite în teritoriu, unde vor analiza activitatea a 16 posturi vamale de frontieră, cu întocmirea chestionarelor de evaluare a necesităților operaționale și tehnice.

Ulterior, în baza constatărilor și concluziilor formulate de misiunea de experți, urmează să fie identificate soluții de optimizare a procedurilor la frontieră și îmbunătățire a infrastructurii din zona posturilor vamale, prin intermediul instrumentelor de asistență ale Uniunii Europene.

„Global Gateway” reprezintă o nouă strategie a Comisiei europene care vizează instituirea unui parteneriat bazat pe valori și pe standarde de înaltă calitate, pentru a răspunde nevoilor globale de dezvoltare a infrastructurii și care are drept scop dezvoltarea conexiunilor inteligente și sigure în sectorul digital, al energiei și al transporturilor și să consolideze sistemele de sănătate, educație și cercetare din întreaga lume.

Total
0
Shares
Total
0
Share