FOTO // Continuă persecutarea magazinelor sociale Merișor, fondate de Ilan Șor

Autoritățile au dat din nou dovadă de un cinism cras. Continuă persecutarea rețelei de magazine sociale Merișor, înființată de filantropul Ilan Șor pentru a facilita accesul persoanelor cu venituri mici la produsele de primă necesitate. După ce anterior a închis mai multe magazine din rețea, poliția continuă presiunile.

Polițiștii au confiscat numerele de înmatriculare ale unui magazin ambulant din Drochia, care livra produse alimentare, sub pretextul unor abateri tehnice. Șoferul vehiculului este însă convins că motivul real este cu totul altul și își exprimă temerile legate de probabilitatea pierderii locului de muncă.

„Nu am reuşit bine să ies pe șosea, că o mașină de poliție m-a ajuns, a pornit sirena, mi-a făcut semn să opresc. Se apropie alegerile și în legătură cu asta cred că li s-au dat indicaţii ca anume aceste mașini, ale SRL-ului nostru, să fie verificate. Ei caută să găsească ceva şi să sisteze activitatea. Suntem doi șoferi aici, câțiva oameni au locuri de muncă. Dar dacă toate vor fi închise, vom rămâne şomeri. Şi aşa nu sunt locuri de muncă”, a spus șoferul Vasile Dubovîi.

Cel de-al doilea șofer al magazinului ambulant susține că astfel de acțiuni au loc în permanență.

„Poliția ne oprește constant. Evident, deoarece suntem de la Şor. Ne opresc la fiecare pas și caută motive. Este foarte greu”, a spus șoferul Vladimir Luțuc.

Administrația rețelei Merișor confirmă că nu există încălcări în activitatea unităților comerciale ambulante, iar toate acțiunile forțelor de ordine au loc în baza unor motive inventate.

„Lumea de prin sate are nevoie de mașinile acestea ambulante. Ele se bucură de popularitate printre locuitori, dar avem probleme mari cu poliția, cu ANSA. Ne opresc, ne fac procese verbale, nu ne dau voie să muncim. Oamenii au nevoie de acest lucru, de salariu. La noi marfă este ieftină și prețul îi aranjează pe bătrânei mai ales”, a spus Adriana Ochișor, şefa depozitului magazinelor sociale din Drochia.

Oamenii care obișnuiesc să procure produse de la magazinele Merișor”, sunt revoltați de aceste acțiuni abuzive ale autorităților.

„Aici procurăm marfă ieftină. În altă parte nu ne permitem, pentru că totul este scump. Magazinele Merișor sunt salvarea noastră. Ce fel de om poți să fii ca să pui bețe în roate și să lași oamenii în vârstă să moară de foame”, a spus Maria, o pensionară din Drochia.

„Ne este deja frică pentru ziua de mâine. Ne temem că nu vom mai avea posibilitatea să cumpărăm produse ieftine, din cauza tuturor acestor acțiuni ale poliției. Sunt niște criminali. Ne lasă să murim de foame”, a spus Ion, un pensionar din Drochia.

Amintim că proiectul magazinelor sociale Merișor a fost lansat în 2015 la inițiativa filantropului Ilan Șor, care atunci deținea funcția de primar al municipiului Orhei. Programul a fost extins treptat, iar acum numărul unităților comerciale a ajuns la aproape 200. Majoritatea cumpărătorilor sunt pensionari, veterani de război și persoane cu dizabilități.

Total
0
Shares
Total
0
Share