Alte știri

(foto) Excursie în trecut: Ultima călătorie a unui tramvai pe străzile din Chișinău

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ultimul tramvai, acesta este titlul unui articol de ziar, publicat în anul 1961, într-o publicație din Chișinău. În acesta este redat momentul în care ultimul tramvai, își desfășura ultima sa cursă pe străzile din Chișinău. Articolul dat a fost republicat pe site-ul OldChișinău.com, care are scopul să ne reamintească cum arăta capitala în vremurile demult trecute.

„Noapte târzie, cu un zgomot foarte puternic, pe strada Frunze, înspre depou, zbura ultimul vagon al tramvaiului. Sufletul șoferului Ivan Pruteanu este plin de bucurie, arătând emoțiile sale, bărbatul apasă de câteva ori claxonul, tulburând liniștea nocturnă. Iată și depoul, ultimul vagon cu numărul 26, ca și toate celelalte, nu va mai vedea străzile Chișinăului niciodată.

Tramvaiul din Chișinău, care timp de 48 de ani a fost o parte componenta a peisajului orășenesc, a rămas în trecut. Consiliul local a decis că tramvaiul care circula pe străzile Frunze, Armenească și Pavlov, nu va mai exista.

Cât de multe amintiri legau tramvaiele de capitala plină de glod și străzile ei sărăcăcioase. Chișinăul nu seamănă cu orașul socialist pe care îl avem în prezent, acoperit cu asfalt, pe străzile căruia zboară troleibuzele. Mulți dintre angajații parcului de troleibuze ți tramvaie cum la conducerea instituției se afla o societate belgiană, care se gândea doar la câștig, uitând de necesitatea dezvoltării sectorului de transport.

Ivan Pruteanu, este un șofer foarte tânăr, el lucrează din 1952. Faptul că a rămas fără tramvaiul său, nu îl sperie. Bărbatul spune că de două luni face cursuri pentru a deveni șofer de troleibuz. El este fericit că poate să conducă o mașină mult mai confortabilă, pe străzile modernizate ale Chișinăului.

„Primele troleibuze, au fost lansate pe străzile Chișinăului în octombrie 1949, cu ocazia aniversării de 25 de ani a RSSM.” spune șeful rețelei de tramvaie și troleibuze, M. Goldstein.

Sursa: Locals.md

loading...

Comments are closed.