FOTO // Experții au examinat „Stejarul lui Ștefan cel Mare”

Starea fitosanitară a celui mai longeviv arbore care crește pe teritoriul Republicii Moldova, numit „Stejarul lui Ștefan cel Mare”, din satul Cobîlea, raionul Șoldănești, a fost examinată de către o Comisie mixtă, formată din reprezentanți ai Agenției de Mediu și ai instituțiilor științifice de profil. Arborele secular este un monument al naturii, de tip botanic. Stejarul pedunculat are vârsta de peste 700 de ani, o înălțime de 17 metri, o circumferință a trunchiului de peste 760 de cm și o suprafață a coroanei ce depășește 1000 de metri pătrați.

În urma studiului de analiză aprofundată a stării fitosanitare a arborelui, s-a constatat că acesta se află într-o stare puternic afectată de putrezirea lemnului și prezintă pericol de surpare sub greutatea proprie. Prin examinarea scorburii, s-a constatat că arborele este foarte găunos. Sub influența unor factori meteorologici nefavorabili (vijelii, ploi abundente, vânturi puternice și altele), există riscul de prăbușire a arborelui. Pentru prevenirea incidentelor, specialiștii recomandă limitarea accesului vizitatorilor la tulpina arborelui.

În scopul îmbunătățirii fructificației şi sporirii vitalității arborelui, specialiștii au propus prelucrarea fitosanitară complexă a scorburilor şi a coronamentului contra bolilor şi vătămătorilor, înlăturarea ramurilor scheletare uscate de gradul I şi toaletarea coronamentului, umplerea fisurilor dintre plombările de beton şi trunchiului cu răşini naturale, aplicarea stimulatorilor de creştere pentru fortificarea sistemului radicular şi a arborelui.

Se urmărește ameliorarea procesului de declin fiziologic, înlăturarea pavajului din jurul imediat al exemplarului de stejar, multiplicarea vegetativă prin altoire a descendenților din stejar, proptirea cu pari a părții cu înclinare pentru diminuarea posibilității de prăbușire sub propria greutate.

Stejarul lui Ștefan cel Mare prezintă interes ca sursă de material genetic și constituie o valoare de nivel european pentru educație, cercetări științifice, turism și recreație.

Total
0
Shares
Total
0
Share