Alte știri

FOTO. Fost protestatar din PMAN, acum a devenit mercenar în Donbas

Pinterest LinkedIn Tumblr

Oleg Bețian este mercenar în așa-numitele forțe armate ale republicii populare Donețk, în batalionul internațional „Piatnașka”. Oleg Bețian nu este singurul moldovean care are legături cu batalionul „Piatnașka”. Egor Matcovschi, declarat ucis în Siria în calitate de mercenar, a luptat și el în rândurile acestui batalion internațional.

Din postările făcute pe rețelele de socializare, aflăm că Oleg Bețian este mândru pentru că face parte dintr-o unitate militară care e atribuită unei așa-numite republici, declarate în Ucraina drept organizație teroristă. În fapt, Bețian declară deschis că este adeptul teroriștilor pro-ruși: „Mulțumesc poporului din DNR (organizația teroristă republica populară Donețk – n.r.), pentru încrederea care mi s-a oferit pentru a servi în cadrul forțelor armate ale DNR. Mulțumesc în special comandanților mei din brigada internațională „Piatnașka”, dar și pentru marea onoare de a purta bereta verde”.

„Pe viitor mă voi ghida de principiile: sufletul – lui Dumnezeu, datoria – Patriei, inima – zeiței mele, prietenia – fraților, iar onoare – nimănui”, a scris Bețian pe contul său de Facebook.

Despre Bețian aflăm că el a fost șeful filialei Briceni a partidului politic „Patrioții Moldovei” condusă de Mihail Garbuz. Bețian a participat la protestele organizate de partidul politic extremist „Patrioții Moldovei”.

După ce în anul 2015 în partidul „Patrioții Moldovei” au apărut anumite disensiuni, Oleg Bețian a părăsit controversatul partid și s-a alăturat protestelor organizate de Renato Usatîi în centrul Chișinăului. Bețian chiar a și fost un membru activ al orășelului protestatar.

La sfârșitul anului 2015, a apărut informația că Bețian a plecat în Donbass pentru a participa în conflict de partea separatiștilor.

La începutul lunii iulie curent, pe rețelele sociale a apărut un nou profil cu numele „Rusea Pozîvnoi” (Rusea, Nume de apel). S-a adeverit că Pozîvnoi și Oleg Bețian sunt aceeași persoană. Apoi, Bețian a decis să nu-și mai ascundă identitatea și a început să posteze cu numele adevărat.

Profilul lui Oleg Bețian a apărut și pe site-ul ucrainean Mirotvoreț care se ocupă cu cercetările și acumularea de date despre persoane care luptă de partea organizațiilor teroriste din Donețk și Lugansk.  Aici aflăm că în aprilie 2017, Bețian a fost judecat în Federația Rusă pentru încălcarea regimului de ședere. Potrivit hotărârii, Bețian a fost amendat cu 2000 de ruble și expulzat din Federația Rusă.

loading...

Comments are closed.