Social

(foto) Gheorghe Cavcaliuc a prezentat ,,Harta Drogurilor” din Republica Moldova

Pinterest LinkedIn Tumblr

Numărul consumatorilor de droguri a crescut uşor în 2017. Potrivit Inspectoratului General de Poliţie, în ţară la evidenţa narcologului sunt peste 11 500 de persoane, iar aproape 70 la sută dintre ei locuiesc în municipiul Chişinău. Datele au fost incluse într-o hartă digitală, realizată de IGP.

În Capitală trăiesc aproape 7800 de consumatori de droguri. În municipiul Bălţi poliţiştii au depistat peste 1200 de narcomani, iar în Taraclia – 763 de persoane. Iar oraşele Soroca şi Călăraşi sunt lideri la consumul de heroină. În schimb, la Nisporeni, Şoldăneşti şi Sîngerei sunt cei mai puţini consumatori de stupefiante.

Potrivit Inspectoratului General de Politie, în mare parte, consumatorii de droguri au peste 30 de ani. Totodată, peste 2 mii de tineri ce consumă substanţe interzise, au vârste între 18 şi 24 de ani.

Datele mai arată că peste şapte mii de oameni consumă marijuana, iar peste 3500 – substanţe opiacee. Harta care sintetizează informaţiile despre consumul de droguri din ţara noastră a fost realizată în premieră de Inspectoratul General de Poliţie.

„Această hartă a drogurilor ne dă o analiză clară. Noi, în baza ei, ne vom planifica activităţile poliţieneşti pentru 2018 şi mai încolo pentru a iradia acest flagel”, a spus şef adjunct al Inspectoratului General de Poliţie, Gheorghe Cavcaliuc.

Fiodor Fiarcovschii a început să consume droguri la 14 ani. Acum, el are 41 de ani şi a hotărât să-şi schimbe radical cursul vieţii. De jumătate de an, el face un tratament de reabilitare.

„Am înţeles că gata, e de ajuns, cu asta nu e de glumă şi trebuie să fac ceva cu viaţa mea. La mine personal, nu ştiu cum în exterior, parcă e bine, dar am probleme mari de sănătate”, a spus fost consumator de droguri, Fiodor Fiarcovschii.

Persoanele care au căzut în patima drogurilor pot primi ajutor la ong-urile din ţară. Reprezentanţii „Iniţiativei pozitive” spun că zilnic sunt vizitaţi de 50 de consumatori de substanţe interzise. Potrivit lor, numărul acestora este în creştere, deoarece s-a dezvoltat comercializarea drogurilor pe internet. Oamenii legii afirmă că întreprind măsuri pentru a combate acest fenomen.

„Mediul online până nu demult era un spaţiu necontrolat de organele de forţă, însă, în prezent, este controlat, este monitorizată activitatea”, a spus şeful direcţiei Antidrog, Ion Ţurcanu.

Anul trecut, oamenii legii au scos din circuit 530 de kg de droguri, în valoare de aproape 30 de milioane de lei. Persoanele care comercializează substanţe interzise riscă până la 15 ani de puşcărie.

loading...

Comments are closed.