Social

(Foto) Grădinița din satul Hansca, r. Ialoveni, a fost renovată din grantul oferit de Guvernul României

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ieri, 11 iulie, a avut loc inaugurarea grădiniței din s. Hansca, r-nul Ialoveni, după ce instituția a fost reabilitată și modernizată din grantul oferit de Guvernul României, administrat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM). La eveniment au participat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, ambasadorul României în Republica Moldova, E.S. Daniel Ioniță, președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, locuitori ai satului, părinți și copii.

În alocuțiunea sa, ministrul Monica Babuc a mulțumit Guvernului României pentru sprijinul constant și substanțial pe care îl acordă Republicii Moldova în renovarea și dotarea grădinițelor, precum și comunității locale pentru receptivitatea și responsabilitatea de care au dat dovadă. „Mă bucur să constat că vă implicați în procesul de creare a unor condiții favorabile pentru educarea acestor copii minunați. Sunt ferm convinsă că doar acționând împreună putem contribui la dezvoltarea lor fizică, emoțională, cognitivă și socială, factori indispensabili pentru formarea viitorilor cetățeni activi”, a subliniat oficialul.

Pentru reparația grădiniței din satul Hansca au fost alocate mijloace financiare în sumă de 4.169.415 MDL, dintre care Guvernul României a oferit 3.480.311 MDL, iar Autoritățile Publice Locale – 689.104 MDL. Din aceste fonduri au fost efectuate lucrări de reparație capitală a acoperișului, au fost instalate uși și ferestre noi, a fost reparat sistemul de încălzire, de ventilare, precum și cel de apă și canalizare. Totodată, a fost amenajat și dotat blocul alimentar al instituției. În cadrul aceluiași program, a fost construită și o centrală termică, ce asigură cu căldură atât gimnaziul, cât și grădinița din localitate.

La moment, grădinița din satul Hansca are două grupe și este frecventată de 70 de copii. În total, în localitate sunt 128 de copii de vârsta preșcolară.

În context, menționăm că România a alocat 26 de milioane de euro pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. De aceste fonduri au beneficiat 845 de grădiniţe, prin intermediul a 940 proiecte gestionate de FISM.

Ministrul Monica Babuc, inaugurarea grădiniței din satul Hansca, r-nul Ialoveni, renovată din grantul oferit de Guvernul României, daniel ionita, guvernul filip

pdm, inaugurarea grădiniței din satul Hansca, r-nul Ialoveni, renovată din grantul oferit de Guvernul României, daniel ionita, guvernul filip

gradinite moldova, guvernul romaniei, educatie, unire, centenar

loading...

Comments are closed.