Inspectoratul General al Poliției a dublat numărul angajaților la dirijarea traficului rutier la cele mai aglomerate sensuri giratorii și intersecții din capitală. Anunțul a fost făcut de către șeful adjunct al Poliției Naționale, Gheorghe Cavcaliuc.
La 21 ianuarie a fost organizată o ședință tehnică de lucru cu subdiviziunile responsabile de dirijarea traficului rutier din capitală pentru ca, în coordonare cu autoritățile publice locale, să fie identificate soluții pertinente în scopul fluidizării traficului rutier, neadmiterea ambuteiajelor și prevenirea accidentelor rutiere.
Începând cu ziua de astăzi, 22 ianuarie, angajații Inspectoratului General al Poliției vor fi prezenți mai mulți ca de obicei și vor activa în mod sporit la dirijarea traficului rutier la intersecțiile și sensurile giratorii din capitală, iar Inspectoratul General de Carabinieri va asigura prezența angajaților în preajma instituțiilor preșcolare și de învățământ pentru a ajuta copiii și părinții să traverseze în siguranță cele mai periculoase intersecții și treceri pentru pietoni.
Poliția îndeamnă toți participanții la trafic să respecte regulile de circulație rutieră și să se conformeze indicațiilor polițiștilor și a reprezentanților Inspectoratului General de Carabinieri.
Totodată, în contextul prognozei de către Serviciul Hidrometeorologic de Stat, pentru următoarele zile se prevede cod galben de gheață fragilă și ninsori pe întreg teritoriul țării, Poliția Națională recomandă conducătorilor auto:
– Să aibă echipată mașina cu pneuri de iarnă;
– Să verifice starea frânelor. Trebuie menţionat faptul că în localităţi, pe poduri, pe drumurile umbrite sau la semafoare suprafaţa este de regulă mai alunecoasă, fapt pentru care vă recomandăm să folosiţi frâna de motor şi evitarea frânărilor bruşte;
– Să nu uite că autovehiculul trebuie dotat cu lanţuri antiderapante, lopată, racletă şi sac cu nisip;
– Dacă autovehiculul începe să derapeze, NU SE FRÂNEAZĂ! Trebuie să se corecteze deplasarea maşinii din virarea volanului şi a diminuării vitezei de deplasare;
– Să conducă cu viteză redusă, chiar dacă starea drumului poate părea bună iniţial, deoarece de-a lungul traseului pot apărea porţiuni cu gheaţă;
Pietonii să nu uite să traverseze strada la trecerile de pietoni, pentru că autovehiculele au nevoie de un spațiu mai mare de oprire pe carosabilul acoperit cu zăpadă sau gheață, să se asigure temeinic înainte de a păşi pe trecerea de pietoni, chiar dacă legislația rutieră Vă conferă prioritate.
Polițiștii atenționează șoferii să nu staţioneze sau să parcheze autoturismele pe marginea carosabilului, atât în capitală, cât și pe drumurile din țară, pentru a permite intervenţia utilajelor de deszăpezire.
Poliția Națională împreună cu subdiviziunile specializate din subordine, Direcția de poliție a mun. Chișinău, Inspectoratul național de patrulare și alte entități ale MAI lucrează asupra implementării unor noi acțiuni concrete, de comun cu conducerea Primăriei Capitalei și a serviciilor de profil din această entitate, pentru implementarea și altor măsuri care ar duce la fluidizarea traficului și unei circulații mai ușoare în capitală, detalii cu care vom reveni în zilele ce urmează în cadrul unei ședințe tematice în cadrul Primăriei Chișinău.
Avem nevoie și de viziunea dumneavoastră, a cetățenilor și solicităm ca, acolo unde considerați că este nevoie de intervenția poliției în trafic, să ne scrieți pe numărul de viber ”Ideea ta contează” 078090902.