FOTO // Ilan Șor, la forumul din Sankt Petersburg: „FEIP – inima pulsantă a economiei mondiale”

La standul „Curtea moldovenească” din cadrul FEIP-2024 s-a desfășurat sesiunea organizației neguvernamentale “Eurasia” „Est sau Vest: în ce constă forța UEE?”. Ilan Șor, liderul Blocului “Victorie”, împreună cu filosoful rus Alexandr Dughin, deputatul Camerei Reprezentanților a Adunării Naționale a Belarusului Vadim Ghighin și secretarul general adjunct al Adunării Popoarelor Eurasiei, Igor Ghiorgadze, au vorbit despre situația geopolitică din lume și perspectivele de dezvoltare comună a țărilor post-sovietice în cadrul Uniunii Economice Euroasiatice.

În cadrul reuniunii, Ilan Șor și-a împărtășit opinia cu privire la disponibilitatea multor state de a-și vinde valorile în schimbul suportului bugetar. El a menționat că, în ultimele decenii, bătălia ideologică în Moldova a fost pierdută și că acum este momentul schimbării.

“Există doi poli în lume – european și eurasiatic. Cel european a venit cu nerușinare și a spus: iată modelul nostru pentru voi. Acesta conține valorile noastre, economia noastră, politica noastră. Și nu ne interesează, vă place sau nu. Dacă vreți bani, acceptați-l. Și un șir de țări au fost fericite să-și vândă valorile pentru un pumn de arginți.

Europa a făcut publicitate pentru fiecare bănuț oferit. Ne-au cumpărat la pachet tineretul, au venit și au corupt jurnaliști, mințile populației. În 30 de ani, războiul a fost pierdut? Da, dar încă nu e sfârșitul ! Trebuie să acționăm rapid. Acum este momentul UEE”, a declarat Ilan Șor.

Potrivit lui Alexandr Dughin, Occidentul este un balaur, interesat doar de distrugerea identității țărilor post-sovietice de dragul viitoarei lumi globaliste. Și viceversa – cu cât mai mult Moldova va avea o identitate proprie, moldovenească, cu atât mai interesantă și mai apropiată va fi pentru UEE.

Încă un moment important: ruptura dintre elite și popor și încercarea de încadra țara într-un șablon de dezvoltare. Multe state au parcurs această cale, în special, cele din spațiul post-sovietic, a remarcat Vadim Ghighin. În prezent, Moldova încearcă să reziste idealurilor impuse de Occident.

La rândul său, Igor Ghiorgadze a declarat că Moldova, la fel ca și Georgia, se află acum în fața unei alegeri: să fie sub umbrela NATO sau să se alăture comunității euroasiatice împreună cu Rusia. Aventurile militare se află pe o parte a balanței, iar dezvoltarea pașnică – pe cealaltă parte. El și-a exprimat speranța că poporul moldovean va alege direcția corectă.

Ilan Șor a concluzionat că, din păcate, oficialii de la Chișinău nu participă la FEIP. Regimul de la guvernare a ales vectorul politic spre Occident, ignorând oportunitățile țării în Est.

Potrivit liderului Blocului „Victorie”, FEIP este cea mai importantă platformă de dialog între țări. Actualmente, forumul este inima pulsantă a economiei mondiale, care măsoară ritmul de viață al unei noi lumi bazate pe justiție, respect reciproc și încredere.

Total
0
Shares
Total
0
Share