FOTO // În plin sezon al fructelor autohtone, pe rafturile magazinelor din țară se vând piersici din Grecia. Reacția lui Slusari

Alexandr Slusari, directorul executiv al AO Forța Fermierilor, critică dur lipsa de susținere pentru producătorii autohtoni în contextul invaziei de importuri agroalimentare.

Slusari subliniază nevoia urgentă de măsuri guvernamentale pentru protejarea agricultorilor mici și mijlocii din zonele rurale, care reprezintă coloana vertebrală a economiei țării.

El accentuează că accentul trebuie să fie pus pe promovarea și popularizarea produselor moldovenești, pentru a încuraja producția internă și a contracara declinul economic.

“În plin sezon al fructelor din Moldova, observăm acest dezmăț în supermarketuri.

Urmăresc această scenă tristă nu de o zi sau două, ci de 2 săptămâni, în acest supermarket doar piersici din Grecia sunt pe rafturi! După părerea mea, acest lucru reprezintă o manevră economică împotriva producătorilor autohtoni.

Prim-ministrul României, în prima zi după investire, a exprimat îngrijorarea că magazinele românești au puține produse agroalimentare autohtone și că este necesar să scadă prețurile la alimente. În câteva zile, guvernul român a semnat un acord cu asociațiile companiilor de retail privind micșorarea prețurilor la cele mai importante produse alimentare. De asemenea, a fost o cerință specială ca această micșorare să nu afecteze producătorii.

Ce fac autoritățile noastre competente? Legea care prevede ca minimum 50% din produsele agroalimentare să fie autohtone pe rafturi nu este pe placul vostru. Plafonarea relațiilor dintre supermarketuri și furnizori nu a fost acceptată, chiar dacă respectă standardele europene. Ce propuneți în schimb? Ministerul Economiei și Ministerul Agriculturii au măcar o strategie pentru promovarea și popularizarea produselor agroalimentare moldovenești la nivel național sau regional? Sau ați acceptat faptul că economia țării este controlată de importatori, supermarketuri și holdinguri transnaționale, și sunteți interesați de relația cu acest grup restrâns de magnați? Vă convine că importurile depășesc exporturile de 2,5 ori?

Am obosit. Sunt cu adevărat obosit să repet acestor pseudoliberali despre importanța producătorilor autohtoni, care susțin și creează locuri de muncă, în timp ce influxul de importuri contribuie la accelerarea exodului populației din țară. De doi ani, urmăresc doar lupta autorităților cu cei cu patente, reforme cosmetice, spectacolul pe TikTok și acceptarea tacită a declinului fermierilor mici și mijlocii din zonele rurale”, a declarat Slusari.

Total
0
Shares
Total
0
Share