Social

(foto) Încă o grădiniță din Republica Moldova renovată cu sprijinul României

Pinterest LinkedIn Tumblr

Directorul Executiv FISM, Mircea Eșanu, împreună cu secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, RM, Angela Cutasevici, și Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță au inaugurat grădinița din satul Mateuți, raionul Rezina. La festivitate au participat, alături de copii, părinți, bunici și reprezentanți ai autorităților publice locale.

Grădinița „Steluța” din s. Mateuți, raionul Rezina a fost renovată în cadrul Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova, administrat de Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

Această grădiniță este una din cele 845 de instituţii preşcolare renovate din banii oferiți de Guvernul României, care a decis să continue programul prin alocarea unei sume suplimentare de 3 milioane de euro. Prin programele concrete pe care le avem în derulare în Republica Moldova dorim să susținem obiectivul integrării țării dvs. în Uniunea Europeană. Vă încurajez să profitați din plin de relațiile speciale pe care le are România cu Republica Moldova, de comunitatea de limbă, istorie și tradiție, astfel ca să creăm împreună proiecte frumoase și să le multiplicăm pe viitor”, a declarat Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat Angela Cutasevici a adus sincere mulțumiri Guvernului României pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova în asigurarea condițiilor prielnice de activitate a instituțiilor de educație timpurie, menționând că toți copiii au dreptul la o educație de calitate. „Sunt fericită să mă aflu astăzi alături de dumneavoastră, să citesc fericirea pe chipul acestor minunați copii, care de azi înainte vor avea condiții mai bune pentru desfășurarea activităților, pentru dezvoltarea lor și, implicit, a comunității”, a declarat oficialul.

Primăria s. Mateuți, raionul Rezina a înaintat în anul 2016 la FISM o solicitare de reconstrucție a grădiniței din localitate. Clădirea a fost construită în anul 1967 și de atunci nu a beneficiat de careva lucrări de reparație capitale. Instituția funcționa doar cu o singură sală, cu o capacitate de maxim 25 de copii. Datorită suportului financiar oferit de Guvernul României, grădinița a fost reconstruită.

Pentru reparația și dotarea grădiniței din s. Mateuți au fost alocate 3 017 774 MDL, dintre care  contribuția Guvernului României a fost de 2 779 909 MDL, iar contribuția locală a fost de 237 865 MDL. În urma implementării subproiectului, la grădiniță s-au efectuat următoarele lucrări de construcție generale: a fost reconstruită clădirea grădiniței, montat acoperișul șarpant, s-au efectuat lucrări interioare și exterioare, s-au instalat uși și ferestre noi, s-au montat pardoseli noi, a fost instalat sistemul de încălzire, de ventilare, au fost reparate rețelele electrice de apă și canalizare, s-au efectuat lucrări de amenajare a teritoriului (s-a montat pavaj, au fost instalat terenul de joacă). Din mijloacele oferite, grădinița a fost dotată și cu mobilier”, a menționat directorul Executiv FISM, Mircea Eșanu.

În prezent, instituția cuprinde 3 module educaționale compuse din sală de activități/odihnă, grup sanitar copii, vestiare, cabinet medical, bloc alimentar, oficiu alimente, centrală termică, spălătorie şi depozitări rufe, birou educatori și directori. În prezent, grădinița este frecventată de 75 de copii. Perioada implementării proiectului: 2017-2018

Informații despre proiect

Pentru renovarea și dotarea grădinițelor din Republica Moldova, Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin „Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova”. Din aceste fonduri au fost renovate 845 de grădiniţe din ţara noastră (în total, 945 de subproiecte).

Instituţia selectată pentru implementarea şi gestionarea programului este Fondul de Investiţii Sociale din Moldova (FISM).

FISM este o instituție creată acum 20 de ani cu suportul Băncii Mondiale și al țărilor donatoare cu scopul de a contribui la dezvoltarea Republicii Moldova prin gestionarea asistenței externe.

loading...

Comments are closed.