Social

(foto) La Chișinău s-a desfășurat Conferința Națională „Promovarea valorilor democratice prin educație în Republica Moldova”

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, 16 mai, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a participat la Conferința Națională „Promovarea valorilor democratice prin educație în Republica Moldova”. Evenimentul a fost organizat cu ocazia lansării proiectului „Educație pentru democrație în Republica Moldova”, implementat în perioada 2019-2020 de către Consiliul Europei, cu sprijinul financiar al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare.

Principalul obiectiv al conferinței a fost prezentarea și analiza principalelor realizări și provocări din primul an de implementare a disciplinei reconceptualizate „Educație pentru societate”.

În discursul său, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, a mulțumit Consiliului Europei și Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare pentru sprijinul constant acordat țării noastre în promovarea valorilor democratice și europene. Totodată, oficialul a subliniat că disciplina obligatorie ,,Educație pentru societate” are, în primul rând, scopul de a forma elevilor competențe pentru o cultură a democrației, constituită din valori, atitudini, abilități, cunoștințe și înțelegere critică. În ceea ce privește curriculumul disciplinar la ,,Educație pentru societate”, ministrul a menționat că acesta corespunde tuturor recomandărilor Consiliului Europei privind educația în domeniul cetățeniei, drepturilor omului, educația interculturală etc. ,,În cadrul orelor de ,,Educație pentru societate”, elevii noștri vor învăța mai bine cum să devină cetățeni activi, informați, conștienți de drepturile și responsabilitățile lor,implicați în comunitățile în care trăiesc și responsabili în acțiunile pe care le exercită”, a afirmat Monica Babuc.

Conferința Națională „Promovarea valorilor democratice prin educație în Republica Moldova” a fost organizată în două ateliere de lucru, la care au participat cca 150 de persoane: reprezentanți ai organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, organizațiilor neguvernamentale, misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale, directori de școli, cadre didactice și elevi. Discuțiile au vizat mai multe tematici, printre care: rolul proiectelor educaționale într-o școală reformată; noile abordări educaționale promovate în cadrul reformei curriculare din Republica Moldova; învățarea bazată pe competențe (Cadrul de competențe al Consiliului Europei); prevederile Cadrului de Referință al competențelor pentru o cultură democratică al Consiliului Europei etc.

Totodată, în cadrul evenimentului a fost semnat Memorandumul de colaborare între Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Consiliul Europei şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie în Republica Moldova, care prevede implementarea, în perioada 2019 – 2020,  a Programului „Moldova: Promovarea Implicării Civice Active”. Acesta are drept scop promovarea valorilor și standardelor Consiliului Europei în domeniul educației civice, precum: viziune holistică privind cunoștințele, abilitățile și aptitudinile; focalizarea pe dezvoltarea democratică a școlilor; integrarea experiențelor civice ale tinerilor în comunitate etc., în instituțiile de învățământ din țara noastră.

loading...

Comments are closed.