Alte știri

(Foto) Lanuri de porumb și floarea soarelui, distruse de grindină, în raioanele de nord ale Moldovei

Pinterest LinkedIn Tumblr

Hectare întregi de culturi agricole distruse, case descoperite și localități rămase în beznă, sunt consecințele ploilor toreanțiale, însoțite de vânt puternic și grindină, care a avut loc ieri, 2 iulie, în raioanele de nord ale R.Moldova. Ploaia cu grindină a afectat mai multe terenuri de culturi agricole în satele Medveja, Cotiujeni şi Larga a raionului Briceni, dar şi circa 100 ha de porumb în localitatea Rotunda a raionului Edineţ.

Furtuna a afectat raioanele Bălţi, Briceni, Edineţ, Ocniţa, Rîşcani, Sângerei, Glodeni şi Donduşeni. Vântul puternic a smuls mai multe foi de ardezie, dar şi a deteriorat acoperişurile a mai multor case de locuit în mai mute localităţi din raioanele Glodeni, Donduşeni, Briceni şi Edineţ. „Conform informaţiilor înregistrate, mai multe foi de ardezie au fost smulse de pe acoperişurile a 4 blocuri de locuit cu cinci nivele în oraşul Donduşeni. Acoperişurile a circa 10 case de locuit au fost deteriorate în localitatea Rediul Mare a raionului Donduşeni. În satul Hîjdieni a raionului Glodeni rafalele de vânt au smuls 33 foi de ardezie de pe acoperişurile a mai multor clădiri”, transmite IGSU.
 
Totodată, în urma condiţiilor meteorologice nefavorabile, salvatorii din cadrul IGSU au intervenit pentru a efectua lucrâri de deblocare, după ce mai mulţi copaci au fost doborâţi în toate regiunile afectate de furtună.
 
„Astfel, în municipiul Bălţi pompierii au efectuat lucrări de deblocare, după ce copacii au căzut peste firele electrice, de pe conducta energiei termice, conducte de gaz, dar şi o staţie auto. Potrivit datelor IGSU, peste 30 de copaci au căzut pe marginea traseelor în satul Clococeni a raionului Glodeni. Intervenţiile pompierilor au avut loc pe traseu în preajma localităţii Hlinaia-Rotunda din raionul Edineţ, dar şi pe drumurile din apropierea satelor Cotiujeni şi Larga a raionului Briceni. Intervenţia salvatorilor a fost necesară şi în raionul Ocniţa unde un pilon electric, dar şi un copac au căzut peste două autoturisme de model VAZ şi Subaru. În urma incidentului nimeni nu a avut de suferit. Furnizorii de energie electrică au raportat deconectări parţiale în 17 localităţi din raioanele Glodeni şi Rîşcani. La fața locului lucrează Comisiile pentru situații excepționale pentru estimarea prejudiciilor înregistrate”, se mai arată în comunicatul IGSU.
loading...

Comments are closed.