FOTO // Maia Sandu a fost la inaugurarea Arenei lui Vlad Plahotniuc

Pe 24 decembrie 2022 a fost inaugurată Arena Chișinău cu un concert istoric al trupei „Okean Elzy”. La eveniment a participat și Maia Sandu, scrie NewsMaker.md, un portal de știri apropiat PAS, fotografia fiind preluată de la Dumitru Ciorici, ultimul fiind un jurnalist aflat în slujba puterii.

Solistul trupei Sviatoslav Vakarciuk a adresat un mesaj de mulțumire șefei statului moldovean.

Vakarciuk a mulțumit Maiei Sandu pentru suport și lupta pentru libertate. „Vreau să-i mulțumesc pentru voința de a lupta pentru libertate”, a adăugat artistul.

Amintim că Arena Chișinău este un proiect inițiat de către Vlad Plahotniuc, iar Maia Sandu și PAS susțineau că această arenă sportivă este un simbol al corupției din Republica Moldova.

În august 2021, Guvernul PAS a decis să amâne alocarea a peste 67 de milioane de lei pentru finalizarea construcției Arena Chișinău. Premierul Natalia Gavrilița și-a motivat decizia prin necesitatea ca Procuratura Generală să spună mai întâi ce statut procesual au persoanele implicate în semnarea acestui contract păgubos. Acești bani urmează să fie achitați în calitate de următoarea tranșă în cadrul contractului public-privat cu compania Summa Turizm Yatirimciligi Anonim Șirceti.

„Guvernul Sandu a transmis Procuraturii Generale un dosar întreg legat de acest proiect. Arena Chișinău a fost inițiat cu scop clar de delapidare și îmbogățire din contul banului public. Au trecut doi ani și vreau să aflu de la procuratură cum merg investigațiile, ce statut procesual au persoanele implicate în semnarea acestui contract păgubos”, a declarat premierul Natalia Gavrilița la începutul ședinței executivului.

Tot în august 2021, Platforma DA a solicitat Guvernului să nu aloce bani pentru finalizarea Arenei Chișinău, notează anticorupție.md

„Construirea Arenei Naționale a fost inițiată în grabă în 2018 de către oligarhul Vladimir Plahotniuc. Acesta a impus Guvernului și Parlamentului, fără consultări publice large și expertiză profesională, să adopte toate deciziile necesare pentru lansarea construcției”, se subliniază într-o declarație a formațiunii.

„Există bănuieli rezonabile că Vladimir Plahotniuc ar avea anumite legături cu compania care a câștigat așa-zisul concurs și ar avea un interes direct pecuniar. Contractul de parteneriat public-privat a fost încheiat fără o expertiză minuțioasă și prevede gajarea întregii suprafețe de 69,22 hectare către partenerul privat și dreptul acestuia de a regaja acest teren”, se afirmă în sursa citată, precizându-se că obiectivul ocupă doare zece hectare.

În martie curent, deputatul Alexandru Slusari a făcut publică o notă informativă a Procuraturii Generale în care se menționează că există un grup infracțional care a acționat pentru realizarea de beneficii materiale în urma contractului de contrucție a Arenei Chișinău.

„Începând cu perioada anului 2017 un grup format din exponenți ai unor formațiuni politice, organe ale administrației publice centrale și locale, instituții autonome, entități juridice cu diverse forme de organizare, au inițiat activități pentru crearea condițiilor privind comiterea infracțiunii de delapidare a averii străine ca urmare a realizării contractului de parteneriat public-privat pentru construcția Arenei Naționale”, scris Slusari.

Total
0
Shares
Total
0
Share