Politic

FOTO // Microunde și televizor: Cum arătau condițiile „inumane” din celula în care a fost deținut Vlad Filat

Pinterest LinkedIn Tumblr

Astăzi, 3 decembrie, Vladimir Filat a fost eliberat înainte de termen în urma deciziei din vara anului 2019,  a Judecătoriei Ciocana, de reducere a termenului de detenție  cu 685 de zile, adică un an şi zece luni, din cauza condițiilor de detenție. Decizia Judecătorului de instrucțiune  a avut la bază și o hotărâre a CtEDO
Politicianul s-a plâns la CtEDO de încălcarea dreptului la libertate şi siguranţă, dar şi de încălcarea dreptului la viaţă privată, iar cererea a fost examinată în regim prioritar și i-a fost acordat câștig de cauză.

În anul 2016, portalul Today.md ajunsese în posesia unor poze făcute în celula penitenciarului nr. 13 de pe str. Tighina din Capitală, în care era deținut Vlad Filat. Din imagini se vede că ex-premierul nu o ducea atât de rău cum se vehicula. Din contra, celula în care este deținut fostul premier, este una cu condiții de trai destul de bune și chiar mult peste condițiile de trai a multor cetățeni ai Republicii Moldova. Este iluminată, are televizor cu ecran LED, cuptor cu microunde, reșou electric și mobilier nou.

Departamentul Instituții Penitenciare a comunicau atunci că deținutul Filat stă într-o celulă de 9 metri pătrați în care beneficia de mai multe facilități decât beneficiază mai mulți dintre deținuții aflați în Penitenciarul nr.13-Chișinău.

Anterior, prin intermediul unei postări pe Facebook, fosta soție a lui Vlad Filat, jurnalista Angela Gonța, declara că rudele politicianului au fost cele care au reparat cele două celule în care acesta a fost deținut în penitenciarul nr. 13. Iată ce scria jurnalista la data de 28 noiembrie: „Urmăresc cu mult interes declarațiile Departamentului Instituțiilor Penitenciare în legătură cu condițiile de detenție ale lui Vlad Filat. Potrivit DIP, acesta citește cărți în bibliotecă, face sport și i se servește masa în cameră de trei ori pe zi. Are cele mai bune condiții de trai: boiler, televizor și matras (saltea). Nu știu dacă DIP evită să spună sau ziariștii evită să întrebe, dar toate aceste bunuri i-au fost transmise de rude. Pe această cale, țin să le mulțumesc că le-au acceptat. Ar fi putut să găsească motive să nu o facă”.

 

loading...

Comments are closed.