FOTO: Motiv de mândrie pentru România. Noile tramvaie românești, considerate mai bune decât cele din străinătate

Tramvai Român
Patru oraşe din România – Cluj, Arad, Oradea şi Galaţi – cumpără tramvaie fabricate la Astra Arad, pentru care vor plăti în total peste 100 de milioane de euro. Compania din Arad ar putea să livreze tramvaie şi în alte oraşe, printre care Bucureşti şi Iaşi, cu condiţia să câştige licitaţiile organizate acolo.
Astra Vagoane Arad fabrică în ultimii ani tramvaie, troleibuze şi chiar şi autobuze, toate destinate pieţei interne. Până acum, arădenii au livrat troleibuze şi autobuze la Bucureşti şi Cluj, iar tramvaie la Arad şi Timişoara. În perioada următoare, compania patronată de Valer Blidaru va livra tramvaie în patru mari oraşe ale ţării, după ce a câştigat licitaţiile organizate de primăriile şi de companiile de transport public locale.
 Compania din Arad a început să fabrice în urmă cu aproximativ cinci ani primele tramvaie Imperio sub licenţă Siemens, iar Primăria Arad a achiziţionat din fonduri proprii şase astfel de tramvaie în urma unui contract semnat în 2014, în valoare de 6.568.101,30 de euro. Astra a câştigat recent o nouă licitaţie la Arad. Potrivit acordului-cadru, contractul semnat este pentru achiziţia a minimum 18 tramvaie, cu posibilitate de a suplimenta numărul lor până la 28. Preţul unui tramvai va fi de 1,6 milioane de euro. Spre comparaţie, marii producători de tramvaie din Occident au preţuri de pornire începând cu 2 milioane de euro.
Acesta este de altfel şi motivul pentru care la licitaţiile organizate în România nu mai participă mari companii din Occident, precum Alstom (Franţa) şi Siemens (Germania), care câştigă de regulă licitaţiile organizate în alte ţări.
Tramvaiul românesc are podeaua complet coborâta, este dotat cu rampe de acces pentru persoane cu dizabilități, cărucioare pentru copii și zona de acces fără bare. În funcție de numărul de module, „Imperio” poate transporta 168 sau 240 călători. Din punct de vedere energetic, constructorii săi spun ca acest tramvai este cel mai economic din lume, conform unui calcul făcut în funcție de tariful la energie consumata/numărul de călători/kilometri. Prețul este bun, spun specialiștii: 1,6 milioane de euro, cu 30 la suta mai ieftin decât tramvaiele fabricate pe piața mondială.
Total
0
Shares
Total
0
Share